Bezlepkové špagety s mrkví
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 1 kus | |
Olej olivový | 10 ml | |
Smetana zakysaná | 15 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Petržel nať | 10 g | |
Špagety bezlepkové | 100 g |
Když budeš jíst hodně mrkve, nebudeš nikdy potřebovat brýle – říkávaly naše babičky i maminky. Vitamin A, který je v mrkvi obsažený, má opravdu pro zdravý zrak příznivé účinky.
I když ale sníte denně jednu a více kusů mrkve, nemusíte ke zdraví svých očí vůbec přispívat. Žvýkáním syrové mrkve využijete pouze zhruba 5 % množství beta-karotenu obsaženého v jednom kořeni. Už jen nastrouháním mrkve můžete jeho účinky zvýšit na 30 %, ale vůbec nejlepší možností je zeleninu povařit a podávat ji s tukem.
Bezlepkové špagety uvařte v osolené vodě podle návodu. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo tuk a vložte do něj kari koření a nudličky mrkve, 5 minut duste.
Poté přimíchejte kysanou smetanu a špagety. Promíchejte, posypte nakrájenou petrželovou natí a můžete podávat.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 209.014 Kj
Bílkoviny | 1.09 g |
Sacharidy | 7.91 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 1.23 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1 g |
Vláknina | 4.04 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot