Zdravý recept na brokolicovou polévku se smetanou
Ingredience na 1 porci
Brokolice | 750 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Zeleninový vývar | 1500 ml | |
Máslo | 10 g | |
Smetana na vaření 10% | 100 g |
Postup polévka
Podušení brokolicových košťálů s česnekem.
Přilití vývaru do hrnce.
Povaření vývaru s brokolicovými růžičkami.
Rozmixování směsi.
Dochucení polévky.
Brokolicová polévka se smetanou hravě poslouží jako zdravá náhrada hlavního jídla. Brokolice je významným zdrojem minerálů prospěšných pro lidské tělo, proto ji do jídelníčku doporučujeme zapojit všem, a to třeba ve formě brokolicové polévky. Navíc je brokolicový krém opravdu chutný, velmi snadný a rychlý na zhotovení.
Brokolice obsahuje velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na střeva. Preventivně tak působí proti střevním onemocněním. Mimo vlákninu je brokolice přeplněná hořčíkem, který je přímo nezbytný pro správnou funkci srdce a svalového ústrojí.
Brokolicová polévka se smetanou recept
Brokolici důkladně očistěte, rozdělte na růžičky a košťály nakrájejte na plátky. Následně si na malé kousky nakrájejte česnek a společně s brokolicovými košťály poduste v hrnci na rozpáleném tuku.
Potom do hrnce přilijte vývar a na mírném ohni povařte přibližně 5 minut. Poté přidejte brokolicové růžičky a povařte cca 10 minut. Na závěr vše v hrnci rozmixujte, za stálého míchání přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a brokolicový krém je hotový. Dobrou chuť!
Vyzkoušejte nejenom recept na brokolicovou krémovou polévku
Brokolice se pro svoje pozitivní účinky na zdraví stala oblíbenou surovinou v mnoha receptech. Kromě receptu na brokolicovou krémovou polévku jsou velmi oblíbené zapečené těstoviny s brokolicí. Vyjma těstovin si brukev výborně rozumí i v doplnění s bramborami a sýrem, z čehož vznikla brokolice s bramborem, tento recept efektivně ozvláštní váš jídelníček.
Tip: Pro výhodný nákup brokolice se vyplatí zvolit především sezónní období, kdy je navíc možné využít také výhodné brokolice akce.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 64.875 Kj
Bílkoviny | 0.39 g |
Sacharidy | 1.31 g |
Sacharidy z cukrů | 0.06 g |
Tuky | 0.94 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.58 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.41 g |
Vláknina | 0.04 g |
Vápník | 0.01 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot