Bruschetta s rajčaty
Ingredience na 1 porci
Rajčata | 2 kusy | |
Bazalka čerstvá | 0.5 hrsti | |
Sůl | 1 špetka | |
Česnek | 1 stroužek | |
Pepř | 1 špetka | |
Olej olivový | 2 ml | |
Sýr parmazán strouhaný | 5 g |
Postup bruschetta
Koktejlová rajčata si nakrájejte na drobné kostičky.
Přidejte k pokrájeným rajčatům najemno nakrájenou bazalku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, olej a vše promíchejte.
Vzniklou směs nechejte vychladit.
Na opečený toast či jiné pečivo naneste rajčatovou směs.
Bruschetta neboli brusketa s rajčaty je zástupcem oblíbených předkrmů. Bruschetta je recept původně z Itálie, kde se rajčatová směs nejčastěji servíruje na ogrilovaný chléb. Pro zlepšení chuti si můžete připravit bruschettu s rajčaty a mozzarellou. Původ bruskety sahá až do 15. století, od té doby se receptura nijak závratně nezměnila.
K předkrmu bruschetta s rajčaty a k obědu zdravá pizza
Abyste měli jak italský předkrm, tak i hlavní pokrm, vyzkoušejte některý z receptů na zdravou pizzu. Jako základ si zvolte buď těsto upečené z celozrnné mouky, ovesných vloček či květáku. Jedná se o dietnější náhrady tradičního kynutého těsta. Zdravá pizza je nejenom chutným receptem, zároveň je i velmi rychle a snadno připravená. Náplň na pizzu si zvolte podle vlastního uvážení, skvěle chutná například kvalitní krůtí šunka.
Jednoduché dezerty k odpolední svačině
K odpolední svačině si můžete pochutnat na zbylé bruschettě nebo si upéct jeden z jednoduchých dezertů. Nejrychleji a většinou i nejsnadněji jsou připravené nepečené dezerty. Z toho důvodu jejich obliba stále značně stoupá. Mezi jednoduché dezerty se ale dají zařadit i různé bábovky, ať už si vyberete tvarohovou, jablečnou nebo ořechovou. Jako surovinu do jednoduchých dezertů dokonce můžete použít i zeleninu. Oblíbené jsou například cuketové chlebíčky či cuketová buchta. Další možností jsou brownies z červené řepy.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 183.939 Kj
Bílkoviny | 1.92 g |
Sacharidy | 5.28 g |
Tuky | 1.6 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 2.16 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot