Bublanina s třešněmi a drobenkou recept
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 270 g | |
Cukr moučka | 150 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Olej slunečnicový | 4 lžíce | |
Vejce | 2 kusy | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Třešně | 200 g | |
Mouka pšeničná hrubá | 135 g | |
Cukr bílý | 80 g | |
Máslo | 60 g |
Postup bublanina
Ze všech surovin, vyjma posledních tří, si umíchejte těsto. Vlijte ho na předem vymaštěný a vysypaný plech a ozdobte ho třešněmi.
Postup drobenka
Hrubou mouku smíchejte s cukrem, zalijte rozpuštěným máslem a pomocí lžíce utvořte žmolenku.
Připravenou drobenkou posypejte koláč a vložte péci do trouby předehřáté na 180 °C na cca půl hodiny.
Odkud pochází bublanina s třešněmi a drobenkou?
Bublanina s třešněmi a drobenkou je druh zákusku, který za svoji domovinu považuje právě Českou republiku. Řeč je o třeném těstu, k němuž se přidá ovoce. Nejoblíbenější je mezi lidmi bublanina z třešní, upéct si ji ale můžete z téměř jakéhokoliv jiného druhu ovoce. Ať už to budou broskve, borůvky, angrešt či třeba jahody. Výhodou třešňové bublaniny je, že nemusíte přemýšlet nad tím, jak vypeckovat třešně, jelikož se do bublaniny vkládají i s peckou. Nicméně spousta domácností připravuje bublaninu i z vypeckovaných třešní.
Buchta s třešněmi a vliv na lidské zdraví
Je samozřejmě, že buchta s třešněmi obsahuje slušnou dávku sacharidů, v tomto případě těch jednoduchých, pro lidské tělo postradatelných. Kromě sacharidů v sobě však bublanina s třešněmi ukrývá i minerální látky, jako jsou hořčík, vápník nebo draslík. Třešně ale neobsahují pouze minerály, stejně tak jsou plné vitaminů, antioxidantů a na světě jich existuje více než 1 000 druhů.
Třešně jako základ mnoha receptů
Pokud se vám na zahradě urodila spousta třešní a nestačíte je všechny zpracovat v tomto receptu na bublaninu s třešněmi a drobenkou, vyzkoušejte i další dobroty. Úžasné jsou například zdravé lívance s třešňovým přelivem. Vyberte si ten nejlákavější postup na zdravé lívance a pomocí třešní, cukru a vanilkového pudinku si k němu zhotovte třešňový přeliv.
Dalším třešňovým tipem kromě bublaniny s drobenkou je třešňová marmeláda. Překvapí vás příjemně svěží, mírně nakyslá chuť, která je opět výborná na zdravých lívancích nebo tradičních palačinkách.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 652.9763 Kj
Bílkoviny | 6.44 g |
Sacharidy | 4.33 g |
Sacharidy z cukrů | 1.17 g |
Tuky | 6.3 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.09 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot