Bulgur se zeleninou

Ingredience na 1 porci

Bazalka čerstvá1 hrst
Olej olivový10 ml
Salát ledový200 g
Ředkvičky100 g
Vejce vařené na tvrdo1 kus
Paprika červená0.5 kusy
Oregano drcené2 špetky
Bulgur150 g
Okurka salátová0.5 kusy
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá3 g
Lahůdkové droždí1 lžička

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti využití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické příloze, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.

Bulgur uvařte podle návodu na krabičce. Omytou a nakrájenou zeleninu a vejce uvařené natvrdo smíchejte dohromady. Zákapněte olivovým olejem, citrónovou šťávou, okořeňte, posypte čerstvou bazalkou a můžete podávat společně s uvařeným bulgurem.

Salát se nebojte jíst ani za studena, je ideálním obědem např. do zaměstnání, kde není možnost ohřát si jídlo.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 645.1793 Kj

Bílkoviny9.92 g
Sacharidy9.65 g
Sacharidy z cukrů0.51 g
Tuky9.58 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.63 g
Cholesterol0.15 g
Vláknina3.24 g
Vápník0.03 g
Gi0.3

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.