Bulgurový salát s vejci

Ingredience na 1 porci

Mrkev1 kus
Hořčice plnotučná5 g
Rajčata sušená36 g
Olej olivový2 ml
Rajčata cherry1 hrst
Vejce vařené na tvrdo1 kus
Paprika červená1 kus
Oregano drcené2 špetky
Bulgur45 g
Tymián2 g
Okurka salátová0.5 kusy
Petržel nať10 g
Citrónová šťáva čerstvá1 g

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti využití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické příloze, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.

 

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.

 

Bulgur uvařte podle návodu na obalu. Zeleninu si omyjte a pokrájejte na menší kousky. Papriku, mrkev a čerstvá rajčata si jemně orestujte na olivovém oleji. Promíchejte bulgur s orestovanou a čerstvou zeleninou a dochuťte bylinkami a olivový olej, který jste si smíchali s hořčicí. Posypte sušenými rajčaty a pokrájeným vajíčkem natvrdo. 

 

Na tomto bulgurovém salátu si pochutnáte jak na teplém, tak na studeném. Je teda ideálním oběděm do práce, kde nemáte možnost si ohřát jídlo.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 811.5153 Kj

Bílkoviny9.56 g
Sacharidy19.24 g
Sacharidy z cukrů0.55 g
Tuky9.8 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.63 g
Cholesterol0.15 g
Vláknina8.04 g
Sodík0.01 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Hořčice a výrobky z ní
  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.