Bulgurový salát s vejci
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 1 kus | |
Hořčice plnotučná | 5 g | |
Rajčata sušená | 36 g | |
Olej olivový | 2 ml | |
Rajčata cherry | 1 hrst | |
Vejce vařené na tvrdo | 1 kus | |
Paprika červená | 1 kus | |
Oregano drcené | 2 špetky | |
Bulgur | 45 g | |
Tymián | 2 g | |
Okurka salátová | 0.5 kusy | |
Petržel nať | 10 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g |
Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti využití. Řeč je o bulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické příloze, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.
Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčík a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur uvařte podle návodu na obalu. Zeleninu si omyjte a pokrájejte na menší kousky. Papriku, mrkev a čerstvá rajčata si jemně orestujte na olivovém oleji. Promíchejte bulgur s orestovanou a čerstvou zeleninou a dochuťte bylinkami a olivový olej, který jste si smíchali s hořčicí. Posypte sušenými rajčaty a pokrájeným vajíčkem natvrdo.
Na tomto bulgurovém salátu si pochutnáte jak na teplém, tak na studeném. Je teda ideálním oběděm do práce, kde nemáte možnost si ohřát jídlo.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 811.5153 Kj
Bílkoviny | 9.56 g |
Sacharidy | 19.24 g |
Sacharidy z cukrů | 0.55 g |
Tuky | 9.8 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.63 g |
Cholesterol | 0.15 g |
Vláknina | 8.04 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Hořčice a výrobky z ní
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot