Recept na bramborový guláš neboli buřtguláš
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Brambory | 1000 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Norimberská klobáska (100g) | 1 kus | |
Koření paprika mletá | 1 špetka | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Mouka hladká | 20 g | |
Olej slunečnicový | 1 lžíce | |
Paprika pálivá mletá | 1 špetka | |
Voda | 4 sklenice |
Postup guláš
Oloupejte a nakrájejte brambory, cibuli a klobásky.
Na oleji zpěňte cibuli.
K cibuli přidejte klobásu, sůl a pepř.
Klobásu zasypte paprikou, zalijte vodou, míchejte a vařte.
Přidejte nakrájené brambory a vařte do změknutí.
Rozšlehejte si mouku s vodou a guláš tím zahustěte.
Dochuťte podle potřeby a podávejte.
Recept na bramborový guláš neboli buřtguláš, není nic jednoduššího, než si na bramborový guláš vyhledat recept. Postupně můžete měnit seznam ingrediencí podle toho, co máte zrovna doma. Ten nejlepší buřtguláš obsahuje potraviny, které máte rádi, pokud však jde o tradiční recept, buřtguláš je spojený s několika základními ingrediencemi. Chybět rozhodně nesmí cibule, sladká mletá paprika, brambory a samozřejmě salám nebo klobása.
Pokud si chcete vytvořit na buřtguláš recept podle svých představ, nebojte se přidat další ingredience, například česnek a majoránku nebo si připravte buřtguláš v kotlíku.
Podrobný recept na bramborový guláš neboli buřtguláš
Brambory s cibulí oloupejte a nakrájejte. Pokud je potřeba, oloupejte i klobásu a nakrájejte ji na kostky.
Na pánev nalijte lžíci oleje a zpěňte cibuli. Až cibule zezlátne, přidejte klobásu, sůl a pepř. Po chvíli zasypte uzeninu oběma paprikami, zalijte horkou vodou a promíchejte. Přidejte nakrájené brambory a vařte do změknutí.
Hladkou mouku rozšlehejte v hrnku studené vody a vytvořenou směsí guláš zahustěte. Dosolte a dopepřete podle potřeby.
Guláš na několik způsobů
První světlo světa guláš spatřil již v 9. století, a to v Maďarsku. Od té doby se rozšířil do několika států, kde si ho každý trošku vylepšil. Někdo zaměnil maso, někdo ho z receptu na guláš zcela vyřadil. Velmi rychlým a zároveň nevšedním receptem je hlívový guláš, který strávníka potěší i tím, že hlíva blahodárně působí na lidský organismus.
V kombinaci s gulášem je opravdu vynikající i zvěřina, a tak vznikl srnčí guláš. Srnčí maso patří k lehce stravitelným a málo tučným masům. Proto si srnčí guláš můžete dopřát téměř bez výčitek.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1912.821 Kj
Bílkoviny | 15.83 g |
Sacharidy | 12.62 g |
Sacharidy z cukrů | 6.03 g |
Tuky | 32.97 g |
Vláknina | 4.04 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot