Caesar
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 2 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový extra panenský | 20 ml | |
Salát římský | 100 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Sýr parmazán | 30 g | |
Bageta bílá | 25 g | |
Vejce žloutek | 1 kus | |
Ocet vinný | 1 g | |
Hořčice dijonská | 6 g | |
Ančovičky | 15 g |
Křupavé krutonky. Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5–2 cm. Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava. Pikantní zálivka
Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu. Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit. Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta. Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou. Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 351.871 Kj
Bílkoviny | 3.77 g |
Sacharidy | 3.63 g |
Sacharidy z cukrů | 1.14 g |
Tuky | 5.95 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.42 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.41 g |
Cholesterol | 0.21 g |
Vláknina | 0.04 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Hořčice a výrobky z ní
- Ryby a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot