Caesar

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý2 g
Česnek1 stroužek
Olej olivový extra panenský20 ml
Salát římský100 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Sýr parmazán30 g
Bageta bílá25 g
Vejce žloutek1 kus
Ocet vinný1 g
Hořčice dijonská6 g
Ančovičky15 g

Křupavé krutonky. Nejdřív si připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách 1,5–2 cm. Menší množství pečiva opečte nasucho v nepřilnavé pánvi, větší na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a dokřupava. Pikantní zálivka 
Připravit ji můžete až několik hodin předem a uchovat dobře přikrytou fólií v chladničce. Se salátem ji však promíchejte až těsně před podáváním. Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, dokud nevytvoříte směs připomínající majonézu. Vmíchejte nasekaný česnek a sardelky. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte fólií a dejte vychladit. Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky. Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky o velikosti jednoho sousta. Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou. Parmazán nastrouhejte na hobliny a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte hoblinkami zbylého parmazánu a podávejte.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 351.871 Kj

Bílkoviny3.77 g
Sacharidy3.63 g
Sacharidy z cukrů1.14 g
Tuky5.95 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.42 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Cholesterol0.21 g
Vláknina0.04 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Ryby a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.