Celerová pomazánka s mrkví

Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience na 1 porci

Mrkev0.5 kusy
Celer35 g
Olej olivový1 ml
Cibule šalotka0.5 kusy
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Koření kari1 špetka
Čočka červená0.25 kusy

Červená čočka bude jednou z hlavních přísad této živinami nabité pomazánky. Je totiž skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Obstojně jí můžete nahradit maso a svému zdraví tím jedině prospějete. Není ale čočka jako čočka.

 

Pokud si doma stále připravujete starou známou čočku na kyselo nebo tradiční čočkovou polévku, zpozorněte! Na výběr máte totiž nejen zelenou čočku, ale dalších desítky různých dalších druhů! Mezi nimi najdete i stále oblíbenější červenou čočku.

 

  1. Čočku si uvařte podle návodu na obalu.
  2. Na pánvi na lžíci olivového oleje osmahněte na jemno nakrájenou šalotku.
  3. Přidejte očištěné a nastrouhané mrkve s celerem.
  4. Opékejte 10 minut na středním plameni.
  5. Dále přidejte přecezenou uvařenou čočku a kari  koření, opékejte dalších 5 minut.
  6. Směs nechte vychladnout a následně rozmixujeme ponorným mixérem.
  7. Pomazánku dochuťte solí a pepřem a podáváme se zeleninou nebo celozrnným pečivem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1249.086 Kj

Bílkoviny17.86 g
Sacharidy50.71 g
Tuky2.17 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Vláknina25.05 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.