Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience na 1 porci
Mrkev | 0.5 kusy | |
Celer | 35 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibule šalotka | 0.5 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Koření kari | 1 špetka | |
Čočka červená | 0.25 kusy |
Červená čočka bude jednou z hlavních přísad této živinami nabité pomazánky. Je totiž skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Obstojně jí můžete nahradit maso a svému zdraví tím jedině prospějete. Není ale čočka jako čočka.
Pokud si doma stále připravujete starou známou čočku na kyselo nebo tradiční čočkovou polévku, zpozorněte! Na výběr máte totiž nejen zelenou čočku, ale dalších desítky různých dalších druhů! Mezi nimi najdete i stále oblíbenější červenou čočku.
- Čočku si uvařte podle návodu na obalu.
- Na pánvi na lžíci olivového oleje osmahněte na jemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte očištěné a nastrouhané mrkve s celerem.
- Opékejte 10 minut na středním plameni.
- Dále přidejte přecezenou uvařenou čočku a kari koření, opékejte dalších 5 minut.
- Směs nechte vychladnout a následně rozmixujeme ponorným mixérem.
- Pomazánku dochuťte solí a pepřem a podáváme se zeleninou nebo celozrnným pečivem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1249.086 Kj
Bílkoviny | 17.86 g |
Sacharidy | 50.71 g |
Tuky | 2.17 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 25.05 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot