Chutná a zdravá buchta s cuketou

buchta s cuketou

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá380 g
Cukr bílý220 g
Vejce2 kusy
Cuketa1 kus
Olej řepkový115 ml
Holandské kakao15 g
Rybízová marmeláda15 g
Perníkové koření10 špetek
Skořice10 g
Kypřící prášek do pečiva12 g

Postup cuketová buchta

1

Smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto.

2

Na plech dáme pečící papír a na něj vylijeme rovnoměrně těsto.

3

Pečeme cca 20 minut asi na 180°C, dokud není špejle po vytažení suchá.

Buchta s cuketou je velmi jednoduchým receptem. Konec suchým buchtám, které se dají konzumovat jedině s čajem či kávou v ruce. Cuketová buchta vás překvapí svou vláčností a chutí. Pro přípravu buchty z cukety se nejlépe hodí pikantnější marmeláda, například rybízová marmeláda bez cukru, meruňková či švestková. Buchta s cuketou vám bude připadat a chutnat skoro jako perníková buchta, a to hlavně díky perníkovému koření. Můžeme také použít kypřící prášek do perníku a ještě více tak podtrhnout perníkovou chuť buchty z cukety.

Na závěr můžeme polít buchtu čokoládovou polevou nebo potřít třeba rybízovou marmeládou bez cukru. Zdobení se meze nekladou a tak se může rázem obyčejná buchta cuketa změnit v načančaný krásný dezert. Lze použít například arašídové máslo, mrazem sušené ovoce či plátky mandlí. Pak už jen posypte skořicí a je hotovo.

Zdravá pizza jako hlavní chod

Dezert v podobě buchty z cukety máme připravený. Teď ještě nějaký ten hlavní chod. Co takhle zdravá pizza z květáku, ať pokračujeme v netradičním použití zeleniny. Květák navíc obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny a tak je během chvilky zdravá pizza na stole. S těmito pokrmy si velice pochutnáte a navíc ani nehřešíte. Cuketová buchta i zdravá pizza s květákem se krásně hodí do jakéhokoli zdravého jídelníčku.

Opékané cizrnové placky

Zdravou svačinkou pak mohou být cizrnové placky, které obsahují spoustu bílkovin. Z cizrny se dělá například známá pomazánka zvaná humus. Je to opravdu velmi přínosná luštěnina, která by měla být součástí pestrého jídelníčku. Cizrnové placky se připravují v podstatě jako lívance. Připraví se hladké těsto a pak se jednotlivé kousky opékají na pánvičce dozlatova. Dejte si jen pozor, aby těsto nebylo příliš řídké. Cizrnové placky jsou také vhodné při bezlepkové dietě a preferují jej i vegetariáni či diabetici.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 530.5273 Kj

Bílkoviny7.54 g
Sacharidy6.91 g
Sacharidy z cukrů1.59 g
Tuky6.87 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.69 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina1.72 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.