Chutná vaječná tlačenka recept

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vejce | 6 kusů | |
Okurka kyselá | 2 kusy | |
Cibule | 1 kus | |
Gothajský salám | 250 g | |
Moravanka Znojmia | 1 balení | |
Majonéza | 200 ml | |
Želatina na vaječnou tlačenku | 20 g |
Postup tlačenka
Celou sklenici Moravanky sceďte a odsuňte si nálev stranou pro pozdější použití.
Zeleninu z Moravanky nakrájejte na drobné kousky.
Stejně tak nadrobno nakrájejte i vajíčka, gothajský salám, kyselé okurky a oloupanou cibuli.
Směs důkladně promíchejte, osolte a opepřete a přidejte majolku.
Podle návodu si uvařte želatinu na vaječnou tlačenku a přidejte k ní i odstavený nálev z Moravanky.
Jakmile želatina téměř vychladne, vmíchejte ji mezi ostatní suroviny.
Hotovou směs nalijte do připravené formy.
Tlačenku i s formou vložte do lednice, kde ji necháte minimálně 2 až 3 hodiny tuhnout.
Chutná vaječná tlačenka, recept na zajímavý studený předkrm. Vychutnejte si vaječnou tlačenku s opečeným toastem nebo čerstvým krajícem chleba. Nejedná se o komplikovaný recept a složitá není ani výroba želatiny. Vajíčková tlačenka se nejčastěji vyrábí v období Velikonoc, kdy máte tolik vajíček, že nevíte, jak byste je všechny zpracovali. Doporučujeme vám proto kromě receptu na vajíčkovou tlačenku vyzkoušet i některou z jarních nádivek.
Chutná vaječná tlačenka recept
Vezměte si do ruky celou sklenici Moravanky, sceďte ji a odsuňte si nálev stranou pro pozdější použití.
Zeleninu z Moravanky nakrájejte na drobné kousky. Stejně tak nadrobno nakrájejte i vajíčka (předem uvařená natvrdo), gothajský salám, 2 kyselé okurky a oloupanou cibuli. Směs důkladně promíchejte, osolte a opepřete. Přidejte 200 g majolky.
Podle návodu si uvařte 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku. K želatině ale přidejte i odstavený nálev z Moravanky.
Jakmile želatina téměř vychladne, vmíchejte ji mezi ostatní suroviny. Nyní je směs hotová a můžete ji přelít do formy. Tu předem doporučujeme vyplnit potravinovou folií.
Tlačenku přelitou želatinou i s formou vložte do lednice, kde ji necháte minimálně 2 až 3 hodiny tuhnout. Ideálně ji v lednici nechte ležet do druhého dne.
Poté je již vajíčková tlačenka připravená ke konzumaci. Vychutnejte si ji například s opečeným toastem nebo krajícem čerstvého chleba.
Vajíčková tlačenka: zajímavé informace o hlavní ingredienci
Pokud patříte mezi opravdu velké milovníky vajec, mohla by vás nadchnout vajíčková dieta, která se ve světě stala hitem. Princip vajíčkové diety je naprosto jednoduchý, 14 dní jíte pouze vajíčka, která sem tam něčím doplníte. Někteří lidé uvedli, že díky tomu dokonce zhubli 8 kilogramů. Nicméně musíte sami posoudit, jestli je jednotvárná strava to pravé pro vás. Rozhodně je to zajímavý způsob, jak se zbavit přemíry vajec v období Velikonoc.
Recept na velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše se tradičně připravují z kynutého těsta, které se pro zlepšení chuti po upečení potírá rozehřátým medem. V dřívějších dobách se tradovala pověra, že kdo si dopřeje jidáš během svítání, bude se po celý rok těšit pevnému zdraví. Jistou symboliku s sebou nese i tvar, do kterého se jidáše svinují. Mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil jeden z Kristových apoštolů, Jidáš. Právě díky tomuto apoštolovi sladké pečivo získalo i svůj název.
Zdroj obrázku: wikimedia
Tradiční domácí tlačenka recept
Domácí tlačenka je oblíbená především v období Velikonoc nebo během zabijaček. Efektivně na výrobu domácí tlačenky zužitkujete značnou část prasete. Recept na tlačenku servírujte s cibulí, octem a krajícem čerstvého chleba. Z nápojů domácí tlačenku samozřejmě nejlépe doplní poctivé točené pivo. Tlačenka se dá vyrobit i z vajec nebo ze zvěřiny, nebojte se proto experimentovat a vepřové maso nahradit jinými surovinami.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 686.702 Kj
Bílkoviny | 404.36 g |
Sacharidy | 3345.54 g |
Sacharidy z cukrů | 6.04 g |
Tuky | 72.77 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.33 g |
Vláknina | 3.5 g |
Sodík | 0.1 g |
Vápník | 37.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot