Cizrnový hummus s křenem

Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 5 ml | |
Cibule šalotka | 0.5 kusy | |
Křen | 1 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Cizrna ve slaném nálevu | 60 g | |
Pasta tahini | 10 g | |
Římský kmín | 1 špetka |
V arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek, římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková nebo citrónová šťáva!
Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme starou dobrou klasiku – hummus natural s přidáním křenu.
- Uvařenou cizrnu si slijeme (cizrnu uvařte, nebo použijte konzervovanou). Šalotku očistěte a nakrájíme na menší kusy.
- Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujeme dohladka. Olej a tahini pastu intuitivně přidávejte podle požadované hustoty humusu.
- Hotovou pomazánku podáváme s nastrouhaným křenem, celozrnným pečivem nebo čerstvou zeleninou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 206.651 Kj
Bílkoviny | 1.56 g |
Sacharidy | 6.85 g |
Sacharidy z cukrů | 0.09 g |
Tuky | 1.8 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 1.49 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot