Cizrnový hummus s křenem

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Olej olivový5 ml
Cibule šalotka0.5 kusy
Křen1 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Cizrna ve slaném nálevu60 g
Pasta tahini10 g
Římský kmín1 špetka

arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na  pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek,  římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková nebo citrónová šťáva!

Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme starou dobrou klasiku – hummus natural s přidáním křenu.

 

 

 

 

  1. Uvařenou cizrnu si slijeme (cizrnu uvařte, nebo použijte konzervovanou). Šalotku očistěte a nakrájíme na menší kusy.
  2. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujeme dohladka. Olej a tahini pastu intuitivně přidávejte podle požadované hustoty humusu.
  3. Hotovou pomazánku podáváme s nastrouhaným křenem, celozrnným pečivem nebo čerstvou zeleninou.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 206.651 Kj

Bílkoviny1.56 g
Sacharidy6.85 g
Sacharidy z cukrů0.09 g
Tuky1.8 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina1.49 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.