Cizrnový humus
Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cizrna v suchém stavu | 70 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Pasta tahini | 3 g |
Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. Následující den ji v téže vodě vaříme přibližně hodinu, aby byla měkká. Lžící sbíráme slupky, které při vaření vyplavou. Uvařenou cizrnu slijeme, ale vývar si dáme stranou. Cizrnu i vývar necháme vystydnout. Do mixéru vložíme cizrnu, stroužky česneku, šťávu z citronu, římský kmín. Postupně přidáváme vývar z cizrny. Rozmixujeme do hladké konzistence. Hotovou pomazánku dochutíme solí a pepřem. Vmícháme sezamovou pastu tahini. Naservírujeme na talíř a zakápneme olivovým olejem. Podáváme s pita chlebem nebo zeleninou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 150.268 Kj
Bílkoviny | 0.59 g |
Sacharidy | 1.64 g |
Tuky | 1.55 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 0.08 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot