Cizrnový středomořský guláš
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Brambory | 200 g | |
Zázvor kořen čerstvý | 5 g | |
Cizrna v suchém stavu | 100 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Koření paprika mletá | 1 špetka | |
Pasta tahini | 15 g |
Recepty z cizrny jsou vyhlášení nejen ve vegetariánské kuchyni. Velmi populární jsou orientální pokrmy jako tradiční pomázánka zvaná hummus a cizrnový karbanátek známý jako falafel.
Cizrnu si připravte dle návodu na obalu. V ideálním případě si ji namočte minimálně přes noc do vody. Druhý den ji slijte a vařte v čerstvé vodě do měkka asi hodinu.
V hrnci na troše oleje osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Brambory dobře omyjte, ve slupce je nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Dále vmíchejte 1/2 čajové lžičky římského kmínu a chvilku společně restujte. Přisypte 1 lžičku mleté papriky a zlehka poduste. Poté přilijte vroucí vodu, osolte a nechte pozvolna vařit.
Mezitím si odeberte polovinu cizrny a rozmixujte ji dohladka spolu s 1 polévkovou lžící tahini pasty. Přilijte do rozmixované směsi půl sklenice vody a kouskem čerstvého oloupaného zázvoru.
Když jsou brambory téměř uvařené přidejte zbytek nerozmixované cizrny, chvilku provařte a na závěr přilijte cizrnou rozmixovanou, díky které se guláš krásně zahustí.
Můžete podle libosti dochutit citronovou šťávou. Podávejte samotné či s celozrnným pečivem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 285.749 Kj
Bílkoviny | 1.32 g |
Sacharidy | 9.75 g |
Sacharidy z cukrů | 6.01 g |
Tuky | 0.8 g |
Vláknina | 3.11 g |
Sodík | 0.13 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot