Čočka na kyselo a vařené vejce

Ingredience na 1 porci

Vejce vařené na tvrdo1 kus
Cibule červená0.5 kusy
Okurka kyselá3 kusy
Čočka vařená60 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka

Čočka na kyselo patří mezi oblíbená česká luštěninová jídla. Někteří ji rádi s opečeným párkem, někteří raději vegetariánskou verzi s vejcem. Jak tento pokrm připravit tak, aby se vždycky povedl, a na co si dát pozor?

Zelená čočka je vážně skvělá! Má svou tmavě zelenou specifickou barvu a když ji rozpůlíte, je žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou až pepřovou chuť a jistě vás překvapí svojí nekonečnou variabilitou.

Je drobnozrnná, nerozvaří se a nenasákne chuť dresinků,  je tak jako stvořená k přípravě salátů.

Čočka na kyselo i v dalších úpravách je skvělá také pro dietní jídelníček. Luštěniny obsahují spoustu rostlinných bílkovin, které jsou důležité především při intenzivním cvičením, jako je např. Jillian Michaels 30 Day Shred, což je 30 denní výzva, která procvičí, protáhne a posílí celé tělo.

Postup

Čočku uvařte podle návodu na obale, dokořeňte, přidejte osmaženou cibulku a podávejte s vajíčkem natvrdo (lze zaexperimentovat také s vajíčkem na hniličko) a kyselou okurkou. Dále doporučujeme podávat s kouskem čerstvého – žitného pečiva.

Možná tento pokrm nenajdete ve výživových doporučeních k výzvě Jillian Michaels 30 Day Shred, ale rozhodně jím potěšíte nejen vegetariány.

Chcete vyzkoušet něco jiného než klasiku? Podívejte se na zajímavé recepty na čočkovou polévku. Vybrat si můžete hned z několika chutných variant.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 412.185 Kj

Bílkoviny6.89 g
Sacharidy5.16 g
Sacharidy z cukrů0.16 g
Tuky5.38 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.65 g
Cholesterol0.15 g
Vláknina0.6 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.