Čočková polévka z červené čočky recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Mrkev1 kus
Česnek1 stroužek
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Majoránka1 špetka
Zeleninový vývar250 ml
Rýžová kaše instantní10 g
Olej řepkový3 ml
Čočka červená po uvaření50 g
Šunka sušená parmská30 g

Polévka z červené čočky recept

1

Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a utřete se solí.

2

Šunku pokrájejte nadrobno společně s cibulí a následně opečte na pánvi.

3

Po chvíli přidejte také mrkev a opečte dozlatova.

4

Po pár minutách vmíchejte čočku, zalijte vývarem, okořeňte a vařte doměkka zhruba 15-20 minut.

5

Na konec, za stálého míchání, vsypte do polévky instantní kaši. Čočkovou polévku dochuťte česnekem se solí.

6

Promíchejte, odstavte a po několika minutách můžete polévku podávat.

Čočková polévka z červené čočky je vyhledávaná nejen pro svoji výtečnou chuť, ale také pro vysoký obsah zdraví důležitých látek. Jedná se zejména o vysoký obsah minerálů, jako je železo, fosfor či zinek. Stejně tak se v rychlé polévce z červené čočky nachází vitaminy, a to zejména vitamín B6. Ten se ve velkém množství ukrývá i v játrech, proto alespoň jednou za čas není na škodu, zařadíte-li do svého jídelníčku recept na vepřová játra s rýží. A stejně jako čočková polévka z červené čočky recept, tak i recept na vepřová játra s rýží obsahuje spoustu železa.

V čem je čočková polévka z červené čočky speciální?

Červená čočka má ve srovnání s hnědnou několik odlišností a její příprava je o něco snazší. Z toho důvodu se velmi hojně používá v receptech, jako je krémová polévka z červené čočky, čočka s jasmínovou rýží anebo červená čočka s uzeným tofu. O jaké konkrétní odlišnosti se jedná?

  1. Červená čočka nemá slupku – nezpůsobuje tak nadýmání.
  2. Červená čočka se nemusí předem namáčet.
  3. Červená čočka se rozváří – a je to tak správně.
  4. Červenou čočku nejde naklíčit.
  5. Červenou čočku nemusíte po rozmixování již pasírovat – nemusíte se zbavovat slupek.

Červená čočka je velmi zdravou surovinou, kterou alespoň jednou za čas naordinujte i svým dětem, a to například v podobě polévky z červené čočky pro děti. Stejně tak k obědu připravte červenou čočku s uzeným tofu anebo čočku s jasmínovou rýží.

Jak krémovou polévku z červené čočky podávat

Tato rychlá polévka z červené čočky je sama o sobě dostatečně sytá. Nicméně i tak je vhodné ji podávat s kouskem čerstvého pečiva, ideálně žitného. Krémová polévka z červené čočky se hodí zejména jako hlavní jídlo, můžete ji však servírovat i před ním, avšak jen v menším množství. Jakkoliv zpracovaná čočka totiž opravdu hodně zasytí. Čočková polévka je mezi konzumenty natolik oblíbená, že je možné ji připravit na několik způsobů. Mezi sportovci je oblíbená především zdravá čočková polévka a mezi rodinami s dětmi je to polévka z červené čočky pro děti.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 443.576 Kj

Bílkoviny2.74 g
Sacharidy18.25 g
Sacharidy z cukrů6.04 g
Tuky1.65 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.08 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina7.12 g
Vápník37.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.