Čočková pomazánka s česnekem

Ingredience na 1 porci

Česnek0.5 stroužky
Olej olivový1 ml
Cibule červená0.25 kusy
Čočka vařená50 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá1 g

Čočková pomazánka má samozřejmě jako jednu z hlavních přísad čočku. O jejích výhodách pro lidské zdraví nás hravě hravě přesvědčí nutriční hodnoty, je totiž skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Obstojně jí můžete nahradit maso a svému zdraví tím jedině prospějete. Není ale čočka jako čočka.

Pokud si doma stále připravujete starou známou čočku na kyselo nebo tradiční čočkovou polévku, zpozorněte! Na výběr máte totiž nejen zelenou čočku, ale dalších desítky různých dalších druhů! Dnes ale využijeme starou a známou zelenou čočku, ale čočková pomazánka stojí za vyzkoušení i s jinými druhy této oblíbené luštěniny.

  1. Čočku zalijeme vodou a nechte ji cca hodinu nabobtnat. Poté vařte čočku cca 35 minut.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C.
  3. Čočku nechejte vychladnout a mezitím si zabalte 2 stroužky česneku do alobalu a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C cca na 25 minut.
  4. Poté do hrnce s čočkou přidáme všechny ostatní ingredience i s pečeným česnekem a umixujte do hladka.

Recept na domácí chleba v troubě k čočkové pomazánce s česnekem

Domácí chleba v troubě skvěle poslouží ve chvílích, kdy se nedostanete do obchodu pro čerstvé pečivo. Nebo zkrátka v momentě, kdy si chcete vykouzlit domácí nadýchaný chléb. Domácí chléb z trouby chutně doplní různé druhy pomazánek, jako je zdravá vajíčková pomazánka nebo právě čočková pomazánka.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 100.264 Kj

Bílkoviny0.71 g
Sacharidy2.85 g
Sacharidy z cukrů0.16 g
Tuky1.03 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.1 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.