Cuketová buchta recept
Ingredience na 1 porci
Ořechy vlašské | 1 hrst | |
Mléko sojové | 50 ml | |
Cuketa | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Ocet | 3 ml | |
Kypřící prášek do pečiva | 4 g | |
Olej kokosový | 15 ml | |
Mouka špaldová | 100 g | |
Cukr hnědý třtinový | 50 g | |
Perníkové koření | 4 špetky |
Cuketová buchta postup
Nejdříve si připravte cuketu. Očistěte ji, případně oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přebytečnou vodu, kterou cuketa pustí, slijte.
Dále odměřte mléko a do něj trochu octa (můžete použít jablečný). Nechte chvíli odstát při pokojové teplotě a poté přilijte kokosový olej a přisypte cukr. Nakonec do tekuté směsi vmíchejte i cuketu a nahrubo nasekané vlašské ořechy.
Poté si smíchejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, špetku soli a perníkové koření podle chuti. Nakonec do sypké směsi postupně vmíchejte tekutou cuketovou část a pečlivě promíchejte.
Těsto vlijte do předem připravené a pečicím papírem vyložené formy na chlebíček a dejte péct do trouby vyhřáté na 180° přibližně po dobu jedné hodiny.
Zda je chlebíček hotový zkontrolujte špejlí, která by po vytažení měla být suchá, v případě, že je chlebíček hotový. Upečený chlebíček nechte vychladnout a můžete podávat.
Cuketa jako univerzální ingredience
Cuketa je neskutečně univerzální potravina, ze které se dají připravit rozličné pokrmy. Cuketa recepty mohou být studené, teplé, slané i sladké. Cuketa se dá strouhat, zapékat, vařit, smažit na pánvi i dusit, je velmi variabilní a všechny způsoby příprav jsou povoleny.
Proč právě cuketová buchta?
Jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy na sladko je cuketová buchta recept. Sladké chlebíčky jsou velmi oblíbenou a vydatnou snídaní nebo svačinou. Cuketová buchta, chlebíček či cuketová bublanina je díky cuketě vláčná, šťavnatá a bohatá na vlákninu. Cuketa zaručeně patří mezi dietní potraviny, které pomohou s hubnutím, trávením, ale i lepším pocitem celkově, což je základní vlastnost dietních potravin. Cuketová buchta patří mezi lehčí a zdravější varianty buchty, dá se konzumovat například i v létě k ledové kávě. Cuketová buchta je totiž mnohem snáz stravitelná na rozdíl od tradičních hutných moučných druhů buchty. Proto se cuketové buchty nemusí bát ani strávníci s přísným jídelníčkem.
Jak na zpracování cukety
Kdo v sezóně nakoupil levně hromadu cukety a neví, co s ní, cuketová buchta je nejlepší způsob zpracování. Nehledě na to, že se dá použít i cuketa, která není úplně čerstvá a do salátu už se nehodí. Pro jistotu ale doporučujeme cuketu ochutnat a pokud je hořká, do cuketové buchty už ji raději nepoužívat.
Komu připadá cuketová buchta fádní, může zkusit cuketovou bublaninu. Cuketová bublanina je úplně klasická bublanina, do těsta se ale přidá nastrouhaná cuketa pro zjemnění a zvláčnění. Jinak je postup totožný jako u klasické bublaniny. Výborná je také cuketová buchta s tvarohem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 468.3402 Kj
Bílkoviny | 3.13 g |
Sacharidy | 5.98 g |
Sacharidy z cukrů | 0.04 g |
Tuky | 7.36 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.91 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 1.59 g |
Vápník | 1 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot