Cuketová nádivka, recept se sýrem a salámem
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cuketa | 3 kusy | |
Salám Vysočina | 200 g | |
Sýr eidam 40% tuku | 200 g | |
Mouka pšeničná hrubá | 300 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 2 špetky | |
Majoránka | 2 špetky | |
Petržel nať | 10 g |
Postup nádivka
začněte tím, že si očistíte cuketu. Následně ji nastrouhejte, stejně tak nastrouhejte i tvrdý sýr a salám. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku a 4 žloutky.
Petrželku si nadrobno nakrájejte a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Poté přidejte i polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Důkladně promíchejte, z vaječných bílků si vyšlehejte sníh a na závěr do přimíchejte do směsi.
Troubu si předehřejte na střední teplotu a než se tak stane, vymažte si pekáč. Do něj naplňte připravenou nádivku a pečte zhruba půl hodiny.
Cuketová nádivka je recept, který obsahuje velké množství bílkovin. Kromě toho se cuketa skládá ze spousty vitamínů a minerálních látek. Z většiny je tvořena vodou, a tak vám efektivně pomůže s dodržováním pitného režimu. Možná i z toho důvodu jsou recepty z cukety tak populární. Chutná je nejenom cuketová nádivka, například výbornou alternativou tradičních bramboráků jsou cukeťáky.
Z cukety se ale dají vytvořit nejen slané recepty, své uplatnění tato zelenina nalezne i ve sladké kuchyni. Cuketová buchta je zdravější variantou klasického perníku. Je zároveň mnohem vláčnější a voňavější, potěší tak všechny vaše smysly, ostatně jako většina receptů z cukety.
Cuketová nádivka: podrobný recept
Celý postup je naprosto jednoduchý, začněte tím, že si očistíte cuketu. Následně ji nastrouhejte, stejně tak nastrouhejte i tvrdý sýr a salám. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku a 4 žloutky.
Petrželku si nadrobno nakrájejte a přimíchejte k ostatním ingrediencím. Poté přidejte i polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Důkladně promíchejte, z vaječných bílků si vyšlehejte sníh a na závěr ho přimíchejte do směsi.
Troubu si předehřejte na střední teplotu a než se tak stane, vymažte si pekáč. Do něj naplňte připravenou nádivku a pečte zhruba půl hodiny.
Cuketová nádivka nejlépe vypadá nakrájená na čtverečky, přejeme dobrou chuť!
K nádivce doporučujeme jako přílohu zvolit vařené brambory nebo zeleninový salát.
Další cuketový tip: recept na bramboráky z cukety
Bramboráky z cukety jsou zdravější obměnou tradičních bramboráků. V těchto plackách jsou totiž brambory nahrazené cuketou. Cuketové bramboráčky dodají lidskému tělu potřebné vitaminy i minerální látky. Chcete-li si recept na bramboráky s cuketou ještě o něco vylepšit, doporučujeme přidat strouhaný sýr. Aby vám bramborák z cukety klouzal do krku co nejlépe, připravte si k němu nějaký zeleninový salát, například osvěžující mrkvový salát s jablkem.
Tradiční velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka je symbolem tohoto významného křesťanského svátku stejně jako jidáše. V jarním období se však nepřipravuje pouze recept na nádivku, ale také chutná vajíčková pomazánka. Recept na velikonoční nádivku lze upravit podle vlastních potřeb. Například můžete nahradit mladé kopřivy špenátem. Kopřivy mají o něco intenzivnější chuť, která se nemusí zavděčit všem. Stejně tak si můžete pohrát i s výběrem bylinek. Podávejte jarní nádivku buď teplou, nebo studenou, obě varianty jsou velmi chutné. Recept na velikonoční nádivku poslouží jako výtečný pokrm vhodný k obědu. Připravit si k němu jako přílohu můžete vařené brambory nebo zeleninu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 457.8943 Kj
Bílkoviny | 7.8 g |
Sacharidy | 4.54 g |
Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
Tuky | 6.39 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1.03 g |
Sodík | 0.1 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot