Cuketová omeleta
Ingredience na 1 porci
Vejce | 2 kusy | |
Sýr eidam 20% tuku | 20 g | |
Cuketa | 0.5 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Olej kokosový | 5 ml |
Nízkokalorická cuketa je báječná pro dietáře či diabetiky a díky obsahu vlákniny podporuje trávení. Pro tento recept je nejvhodnější mladá letní cuketka, která má málo semínek a nebude proto potřeba ji vydlabávat ani nijak loupat.
Začněte tím, že cuketu omyjete a očistíte. Poté ji nakrájejte na tenké plátky a zlehka osolte. Díky soli pustí cuketa přebytečnou vodu a bude se vám pak lépe tepelně upravovat. Nechte proto nakrájenou cuketu "vyplakat" asi 15 minut nebo půl hodiny a poté ji důkladně osušte ubrouskem.
Rozpalte si kvalitní pánev a na ní kapku kokosového oleje. Přidejte cuketu a chvilku ji orestujte z obou stran. Poté orestovanou cuketu zalijte osoleným ušlehaným vajíčkem (můžete udělat i jako volská oka).
Jakmile je omeleta hotová dejte navrch rozpustit plátek sýra.
Podávat můžete s pečivem, saláty či samotné.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 451.986 Kj
Bílkoviny | 7.52 g |
Sacharidy | 3.48 g |
Tuky | 6.85 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.45 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.1 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 1 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot