Domácí bageta: francouzský recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká500 g
Cukr bílý5 g
Sůl16 špetek
Čerstvé droždí17 g

Postup bageta

1

Smíchejte mouku se solí, udělejte doprostřed hromádky důlek, rozdrolte do něj droždí, přidejte lžičku cukru, trošku vlažné vody a nechejte vzejít kvásek.

2

Jakmile vzejde kvásek, zpracujte pomocí rukou jednotné těsto a nechejte ho na teplém místě vykynout.

3

Vykynuté těsto rozdělte na několik částí, co část, to jedna bagetka. Vyválejte je do tvaru šišek a přesuňte na plech vyplněný pečicím papírem.

4

Na vršku každé bagety udělejte jemné zářezy a přikryjte plech suchou utěrkou, ať mohou bagety ještě chvíli kynout.

5

Po chvíli je potřete trochou vlažné vody a vložte péct do předehřáté trouby na 210 °C na cca 25 minut.

Domácí bageta je recept na oblíbené pečivo vyráběné pouze ze čtyř ingrediencí. Na přípravu bagety budete potřebovat vodu, mouku, droždí a sůl, případně můžete těsto doplnit cukrem. Recept na bagety patří mezi francouzské recepty, kde se začaly vyrábět již v roce 1920. V roce 2018 se Francouzi pokusili své domácí bagety dokonce dostat na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.

Domácí bageta v doplnění pomazánky z uzeného lososa

Co se hodí k čerstvě upečenému pečivu více jak domácí pomazánka z uzeného lososa? Recept na pomazánku z uzeného lososa je chutný, snadný i rychlý a skvěle poslouží jako výživná večeře. Pomazánku ale využijete i na různých oslavách, stejně jako domácí francouzské bagetky. Losos, jakožto ryba, je kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke správné činnosti mozku.

Bagety a zdravé pomazánky

Na bagetu se samozřejmě nehodí pouze pomazánka z uzeného lososa, uplatnění najde kterákoliv z nich. I z toho důvodu bychom vám ještě rádi doporučili zdravé pomazánky, jako jsou celerová pomazánka s mrkví, cizrnový hummus s křenem nebo pomazánka z červené řepy. Receptů na zdravé pomazánky je spousta, stačí si vybrat ten správný.

Bageta jako soutěžní artikl

Popularita baget a jejich pečení je natolik proslulá, že se v rodné Francii dokonce pořádá bagetová soutěž. Každoročně se v Paříži sjedou pekaři z různých koutů země a předhání se v tom, kdo zvládne upéct lepší bagetu. Vítězi se pak jako odměna naskytne možnost servírovat svoji bagetu po celý rok francouzskému prezidentovi. Francouzské recepty tak jsou doprovázené nejen kvalitními surovinami, ale i historií a kulturou.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 145.921 Kj

Bílkoviny14.11 g
Sacharidy6.73 g
Sacharidy z cukrů5.02 g
Tuky2.02 g
Vláknina6.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.