Domácí bageta: francouzský recept

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 500 g | |
Cukr bílý | 5 g | |
Sůl | 16 špetek | |
Čerstvé droždí | 17 g |
Postup bageta
Smíchejte mouku se solí, udělejte doprostřed hromádky důlek, rozdrolte do něj droždí, přidejte lžičku cukru, trošku vlažné vody a nechejte vzejít kvásek.
Jakmile vzejde kvásek, zpracujte pomocí rukou jednotné těsto a nechejte ho na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělte na několik částí, co část, to jedna bagetka. Vyválejte je do tvaru šišek a přesuňte na plech vyplněný pečicím papírem.
Na vršku každé bagety udělejte jemné zářezy a přikryjte plech suchou utěrkou, ať mohou bagety ještě chvíli kynout.
Po chvíli je potřete trochou vlažné vody a vložte péct do předehřáté trouby na 210 °C na cca 25 minut.
Domácí bageta je recept na oblíbené pečivo vyráběné pouze ze čtyř ingrediencí. Na přípravu bagety budete potřebovat vodu, mouku, droždí a sůl, případně můžete těsto doplnit cukrem. Recept na bagety patří mezi francouzské recepty, kde se začaly vyrábět již v roce 1920. V roce 2018 se Francouzi pokusili své domácí bagety dokonce dostat na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.
Domácí bageta v doplnění pomazánky z uzeného lososa
Co se hodí k čerstvě upečenému pečivu více jak domácí pomazánka z uzeného lososa? Recept na pomazánku z uzeného lososa je chutný, snadný i rychlý a skvěle poslouží jako výživná večeře. Pomazánku ale využijete i na různých oslavách, stejně jako domácí francouzské bagetky. Losos, jakožto ryba, je kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke správné činnosti mozku.
Bagety a zdravé pomazánky
Na bagetu se samozřejmě nehodí pouze pomazánka z uzeného lososa, uplatnění najde kterákoliv z nich. I z toho důvodu bychom vám ještě rádi doporučili zdravé pomazánky, jako jsou celerová pomazánka s mrkví, cizrnový hummus s křenem nebo pomazánka z červené řepy. Receptů na zdravé pomazánky je spousta, stačí si vybrat ten správný.
Bageta jako soutěžní artikl
Popularita baget a jejich pečení je natolik proslulá, že se v rodné Francii dokonce pořádá bagetová soutěž. Každoročně se v Paříži sjedou pekaři z různých koutů země a předhání se v tom, kdo zvládne upéct lepší bagetu. Vítězi se pak jako odměna naskytne možnost servírovat svoji bagetu po celý rok francouzskému prezidentovi. Francouzské recepty tak jsou doprovázené nejen kvalitními surovinami, ale i historií a kulturou.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 145.921 Kj
Bílkoviny | 14.11 g |
Sacharidy | 6.73 g |
Sacharidy z cukrů | 5.02 g |
Tuky | 2.02 g |
Vláknina | 6.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot