Domácí tlačenka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřová nožka3 kusy
Vepřové koleno2 kusy
Vepřové ledvinky600 g
Vepřová hlava2000 g
Vepřová plec500 g
Vepřové srdce1 kus
Bobkový list5 kusů
Nové koření celé10 kusů
Česnek10 stroužků
Sůl20 špetek
Pepř10 špetek
Majoránka20 špetek

Postup tlačenka

1

Nožky, kolena, ledvinky, plecko i hlavu důkladně očistěte a společně s bobkovým listem a novým kořením dejte vařit.

2

Vařte zhruba 2 hodiny, zkrátka dokud maso nebude dostatečně měkké.

3

Po změknutí vše vyndejte a nechejte vychladit.

4

Maso si nakrájejte na menší kousky a kůži z kolen pomelte s česnekem na mlýnku.

5

Rozemletou směs přidejte zpátky k masu, a to i s majoránkou, solí a pepřem.

6

Maso zalijte vývarem, promíchejte, naplňte tlačenkové sáčky a nechejte vychladit.

Domácí tlačenka je oblíbená především v období Velikonoc nebo během zabijaček. Efektivně na výrobu domácí tlačenky zužitkujete značnou část prasete. Recept na tlačenku servírujte s cibulí, octem a krajícem čerstvého chleba. Z nápojů domácí tlačenku samozřejmě nejlépe doplní poctivé točené pivo. Tlačenka se dá vyrobit i z vajec nebo ze zvěřiny, nebojte se proto experimentovat a vepřové maso nahradit jinými surovinami.

Domácí tlačenka a jiné maminčiny recepty

Převzít osvědčené recepty od našich rodičů či prarodičů je sázka na jistotu. A to ať už se jedná o recept na výrobu tlačenky nebo na sladké moučníky. Mezi maminčiny recepty bychom mohli zařadit například třenou bábovku. Celkově bábovkové recepty patří mezi osvědčenou klasiku. Jako dezert k tlačence si ale můžete upéct i tradiční hraběnčiny řezy, hrnkový perník nebo čokoládové muffiny. Všechny tyto sladké dobroty se řadí mezi chutné maminčiny recepty.

14denní výzva na břicho

Konzumace vepřové tlačenky s sebou nese i značný přísun kalorií. Je tedy dobré, pokud si alespoň jednou za čas tlačenku chcete dopřát, věnovat se pravidelně nějakému sportu. Za zmínku určitě stojí 14denní výzva na břicho, ve které se kombinují klasické cviky jako sed-leh s inovativními. Důležité je také nejenom během 14denní výzvy na břicho dodržovat pitný režim. Ideálními tekutinami pro osvěžení organismu jsou voda se zeleným čajem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 11725.003 Kj

Bílkoviny224.97 g
Sacharidy4.08 g
Tuky207.71 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)75.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol454.7 g
Vápník160.23 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.