Domácí vegeta recept

Ingredience na 1 porci

Mrkev2 kusy
Kurkuma mletá30 špetek
Granulovaný česnek20 špetek
Sůl50 špetek

Domácí vegeta recept

1

Zhruba 230 gramů sušené mrkve, 3 lžíce kurkumy, 2 lžíce sušeného česneku a 5 lžic mořské soli míchejte tak dlouho, dokud se nepromísí.

2

Případně je možné přidat libovolné bylinky nebo koření.

Občas si zákazníci stěžují na to, že je kupovaná vegeta příliš slaná. Opravdu se v jejím složení nachází velké procento soli, které se dá v případě, zvolíte-li domácí vegeta recept, minimalizovat. A co to vlastně vegeta je? Jedná se o dochucovadlo, které se skládá již ze zmiňované soli a různých druhů koření. Vegeta, taktéž známá jako podravka, nejčastěji dochucuje recepty na polévky a ojedinělá není ani jako přísada do omáček.

Druhy vegety

Vegetu v České republice vyrábí a prodává zejména společnost Vitana, která má ve své stále nabídce dva druhy.

  • Vegeta Original: klasická vegeta, jejíž základ tvoří sůl, látky zvýrazňující chuť, mrkev, cukr, cibule a různé druhy koření.
  • Vegeta Pikant: ostřejší verze dochucovadla, jejíž hlavní složkou je sůl se sladkou mletou paprikou, ale také česnek, cibule nebo celer.

Výhodou verze Pikant je fakt, že na rozdíl od tradičního složení toto neobsahuje látky zvýrazňující chuť.

Domácí podravka

Domácí vegeta neboli domácí podravka se dá vyrobit i z pohodlí domova a její výroba nezabere velké množství času, ba naopak. Při výrobě domácí vegety ze zeleniny navíc máte možnost ohlídat si její kompletní složení a vybrat si tak co nejhezčí kusy potřebné zeleniny. Pokud jste tedy zvyklí recepty na polévky, například kuřecí vývar, pro lepší chuť doplňovat vegetou, připravte si domácí vegetu ze zeleniny.

K čemu se dá domácí vegeta ze zeleniny využít

Kromě polévek, přičemž mezi ty nejčastější patří kuřecí vývar, hrášková polévka nebo oblíbená dýňová polévka, se dá vegeta využít do omáček. Mezi omáčky, kam se může domácí podravka přidat, patří například rajská omáčka, svíčková a koprová omáčka. Dále domácí vegeta recept najde uplatnění u různých druhů zeleninových pokrmů, pomazánek či příloh. Spousta hospodyněk domácí vegetu ze zeleniny využívá i pro ochucení masa, zejména vepřového a kuřecího. A stejně tak se můžeme setkat s recepty, kdy se domácí vegeta přidává ke krevetám.

Domácí vegeta bez soli

Na českém trhu existují i takové společnosti, které ve své nabídce mají vegetu bez soli. V obsahu se tak nachází pouze kombinace koření se zeleninou. Nicméně co se týká doma dělaných receptů, klasická podravka je daleko častěji připravována než domácí vegeta bez soli. To však neznamená, že si nemůžete vybrat.

Recept na domácí podravku bez soli

Pokud jste se přeci jen rozhodli, že si připravíte verzi bez soli, budou zapotřebí následující ingredience:

Ingredience:

  • střední a na kousky nakrájené cibule,
  • stonků celeru nakrájeného na kostičky,
  • střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky,
  • velké červené a 3 velké žluté papriky zbavené semínek, nakrájené na kostičky,
  • velké oranžové a 3 velké zelené papriky zbavené semínek, nakrájené na kostičky,
  • velké oloupané mrkve nakrájené na kostičky,
  • 10 stroužků česneku,
  • svazek čerstvé petrželky.

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 80 °C.

  2. Kuchyňským robotem nebo mlýnkem zpracujte veškerou zeleninu.

  3. Zeleninovou směs dejte do cedníku a nechte 30 minut okapat.

  4. Okapanou zeleninu rozprostřete v rovné vrstvě na nevymaštěný plech (plechy) a pečte 4,5 až 5 hodin.

  5. Vyjměte domácí vegetu bez soli z trouby a nechte ji zcela vychladnout.

  6. Poté ji přendejte do kuchyňského robota, abyste upečenou zeleninovou směs rozdrtili na jemný prášek.

Domácí vegetu ze zeleniny skladujte při pokojové teplotě v těsně uzavřené sklenici.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 179.832 Kj

Bílkoviny1.24 g
Sacharidy8.28 g
Tuky0.32 g
Vláknina4 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.