Domácí veka na chlebíčky


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká1000 g
Čerstvé droždí40 g
Cukr bílý10 g
Sůl6 špetek
Olej slunečnicový6 lžic
Mléko polotučné500 ml

Postup veka

1

Z trochy mouky, mléka, 10 g cukru a všeho droždí umíchejte řidší kvásek.

2

Jakmile kvásek vzejde (cca 15 minut), přidejte k němu všechny zbylé suroviny.

3

Uhněťte jednotné těsto a nechejte ho vykynout alespoň 50 minut.

4

Vykynuté těsto rozdělte na 3 části a vytvarujte z nich placky.

5

Všechny placky srolujte do tvaru veky a nechejte kynout dalších přibližně 45 minut.

6

Poté veky potřete vejcem a pečte zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Domácí veka pozvedne chlebíčky na zcela jinou úroveň. Recept na veku zahrnuje kynuté těsto, které nepatří ke zrovna nejsnadnějším. Budete-li však poctivě dodržovat stanovený postup, odměnou vám budou výtečné domácí chlebíčky. Veka byla poprvé upečena ve Francii, nyní se ale s největší oblibou setkává právě v České republice. Veka se dá využít nejenom na domácí chlebíčky, vychutnat si ji můžete i opečenou v cukru se skořicí. Známou variantou domácí veky je také zemlbába.

Domácí veka jako základ zemlbáby

Recept na zemlbábu neboli žemlovku zahrnuje právě veku. Kromě veky se v receptu na zemlbábu nacházejí jablka a několik dalších potřebných ingrediencí. Jedná se o sladký nákyp, který se v Česku konzumuje jako hlavní jídlo, nikoliv jako dezert. Stejně efektivně jako jablka se do receptu na zemlbábu dají přimíchat hrušky. Žemlovka se konzumuje buď studená, nebo teplá, oblíbené jsou obě varianty.

Pomazánka na domácí chlebíčky: sloní žrádlo

Poměrně úsměvný název má pomazánka na domácí chlebíčky sloní žrádlo. Sloní žrádlo obsahuje velmi levné ingredience a zároveň je pomazánka připravená během minutky. Jedná se tak o skvělou záchranu, když už je vaše návštěva za rohem, ale vy nemáte, čím byste je pohostili. Zvolíte-li pomazánku na chlebíčky sloní žrádlo a recept na veku, vykouzlíte opravdu chutné občerstvení.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 405.817 Kj

Bílkoviny14.14 g
Sacharidy6.78 g
Sacharidy z cukrů5.06 g
Tuky2.03 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Vláknina6.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.