Domácí žitný kvásek recept

Ingredience na 1 porci
Celozrnná žitná mouka | 100 g | |
Žitná chlebová mouka | 100 g |
Postup kvásek
V nádobě si rozmíchejte 100 ml vody a tolik celozrnné mouky, dokud nebudete mít těsto kašovité konzistence.
Nádobu přikryjte suchou utěrkou a nechte ji takto stát do druhého dne.
Následující den byste v nádobě měli vidět drobné bublinky, pokud ne, nechejte těsto stát v teple ještě jeden den.
Poté přilijte dalších cca 90 ml vody a opět přisypejte tolik mouky, aby bylo výsledkem kašovité těsto. (tentokrát již přidejte i žitnou)
Nechejte kvásek odpočívat do dalšího dne.
Následující den postup zopakuje, přidejte vodu, mouku, nechejte uležet.
Tento postup opakujte každý den po dobu zhruba 2 týdnů.
Žitný kvásek, který si doma vyrobíte, efektivně využijete při pečení křupavého, krásně nadýchaného chleba. Nenechejte se odradit tím, že je kvásek z žitné mouky na první pohled velmi složitý na přípravu. Opak je pravdou, postup je velmi jednoduchý, pouze se domácí kvásek dlouho vyrábí. Průměrná doba výroby žitného kvásku se pohybuje kolem 14 dní.
Žitný kvásek: rady a tipy
Nejlepší volbou pro domácí kvásek je vysoká a velká sklenice. Do té přidávejte celozrnnou mouku s vodou a od třetího dne začněte přimíchávat i žitnou mouku. Žitný kvásek by se neměl dostat do chladného prostředí, nejvíce mu vyhovuje pokojová teplota. Jak založit kvásek tedy z tohoto receptu již víte, jak ale poznat, jestli je kvásek v pořádku? Kvásek z žitné mouky by měl mít šedivou barvu, měkkou konzistenci a nakyslou vůni.
Na domácí chléb pomazánka z nivy
Recept na kvásek jste si zřejmě vyhledali proto, že máte v plánu péct domácí chléb. Pomocí domácího chleba, který namažete pomazánkou z nivy vykouzlíte velmi chutnou večeři. Pomazánka z nivy se připravuje z mála ingrediencí, které již navíc máte s velkou pravděpodobností v lednici. Všechny je smícháte dohromady a poté již pomazánku z nivy natřete na domácí chléb upečený z žitného kvásku.
Další pomazánkový tip: rybí pomazánka
Kromě nivové pomazánky se s velkou oblibou setkává i rybí pomazánka. Její základ tvoří sardinky v oleji, ke kterým se přidá cibule, máslo a na závěr se rybí pomazánka dochutí solí, pepřem, případně libovolnými bylinkami. Sardinky jsou navíc považovány za kvalitní zdroj vitaminu D, B a různých minerálních látek.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 26 Kj
Bílkoviny | 0.17 g |
Sacharidy | 1.51 g |
Sacharidy z cukrů | 0.03 g |
Tuky | 0.02 g |
Vláknina | 1.17 g |
Vápník | 0.24 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot