Dort Sacher recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Čokoláda 85% kakaa180 g
Máslo140 g
Cukr bílý160 g
Vejce10 kusů
Mouka hladká120 g
Meruňková marmeláda 70% ovoce40 g
Čokoládová poleva200 g
Smetana ke šlehání50 ml

Postup Sacher

1

Čokoládu si rozlámejte, přidejte k ní 2 až 3 lžíce vody a společně rozpusťte ve vodní lázni.

2

Máslo pokojové teploty utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte 8 žloutků, plus rozpuštěnou čokoládu.

3

Deset bílků pořádně ušlehejte do sněhu, poté je i s moukou přidejte do těsta.

4

Umíchané těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy.

5

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut, poté teplotu snižte na 150 °C. a dort dopečte.

6

Po upečení korpus vyklopte a nechejte vychladnout.

7

Vychladlý korpus potřete meruňkovou marmeládou.

8

Na závěr si ve vodní lázní rozpusťte čokoládovou polevu, postupně k ní přimíchávejte i smetanu.

9

Čokoládou polijte korpus a nechejte vychladnout, aby vše ztuhlo.

Dort Sacher je původem z rakouské Vídně a přesný recept na něj je přísně tajný. Sacher dort, který si vykouzlíte podle tohoto receptu, je však stejně tak chutný, krásně nadýchaný a plný čokolády. Recept na Sacher vznikl již v roce 1832, kdy ho upekl jmenovce Franz Sacher, a to přímo na dvoře známého knížete Metternicha. Pravý originál můžete vyzkoušet v centru Vídně v hotelu Sacher. Kromě Sacher dortu je v nabídce i výtečný jablečný závin, který je pro Rakousko taktéž typický. Servírujte dort Sacher s porcí kvalitní šlehačky.

Dort Sacher a karobová čokoláda

Pokud si chcete recept na Sacher dort vykouzlit v dietnější verzi, vyzkoušejte karobovou čokoládu. Ta je totiž o něco zdravější než kakao, ze které se čokoláda běžně vyrábí. Karobová čokoláda navíc slouží jako zdroj energie. Naši předci například karob rozpouštěli ve vodě a využívali ho obdobně jako energetický nápoj. Karobová čokoláda je chutově o něco sladší, na rozdíl od kakaa u menších strávníků nevyvolává hyperaktivitu nebo nespavost.

Další typicky rakouský dezert: tvarohový štrúdl

Tvarohový štrúdl, tradiční jablečný závin nebo slaná verze. Všechny tyto pokrmy jsou v sousedním Rakousku stejně tak oblíbené jako Sacherův dort. Nejčastěji se tvarohový štrúdl peče z taženého těsta, stejně tak se ale dá připravit i z těsta listového. Listové těsto seženete již připravené v obchodě, a tak je recept na tvarohový štrúdl mnohem snazší. Vylepšete si štrúdl přimícháním rozinek, ořechů, kokosu nebo třeba máku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 450.451 Kj

Bílkoviny6.56 g
Sacharidy3.25 g
Sacharidy z cukrů1.58 g
Tuky7.45 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.35 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol1.2 g
Vláknina0.13 g
Sodík0.07 g
Vápník0.77 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.