Dort Sacher recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Čokoláda 85% kakaa | 180 g | |
Máslo | 140 g | |
Cukr bílý | 160 g | |
Vejce | 10 kusů | |
Mouka hladká | 120 g | |
Meruňková marmeláda 70% ovoce | 40 g | |
Čokoládová poleva | 200 g | |
Smetana ke šlehání | 50 ml |
Postup Sacher
Čokoládu si rozlámejte, přidejte k ní 2 až 3 lžíce vody a společně rozpusťte ve vodní lázni.
Máslo pokojové teploty utřete s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte 8 žloutků, plus rozpuštěnou čokoládu.
Deset bílků pořádně ušlehejte do sněhu, poté je i s moukou přidejte do těsta.
Umíchané těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut, poté teplotu snižte na 150 °C. a dort dopečte.
Po upečení korpus vyklopte a nechejte vychladnout.
Vychladlý korpus potřete meruňkovou marmeládou.
Na závěr si ve vodní lázní rozpusťte čokoládovou polevu, postupně k ní přimíchávejte i smetanu.
Čokoládou polijte korpus a nechejte vychladnout, aby vše ztuhlo.
Dort Sacher je původem z rakouské Vídně a přesný recept na něj je přísně tajný. Sacher dort, který si vykouzlíte podle tohoto receptu, je však stejně tak chutný, krásně nadýchaný a plný čokolády. Recept na Sacher vznikl již v roce 1832, kdy ho upekl jmenovce Franz Sacher, a to přímo na dvoře známého knížete Metternicha. Pravý originál můžete vyzkoušet v centru Vídně v hotelu Sacher. Kromě Sacher dortu je v nabídce i výtečný jablečný závin, který je pro Rakousko taktéž typický. Servírujte dort Sacher s porcí kvalitní šlehačky.
Dort Sacher a karobová čokoláda
Pokud si chcete recept na Sacher dort vykouzlit v dietnější verzi, vyzkoušejte karobovou čokoládu. Ta je totiž o něco zdravější než kakao, ze které se čokoláda běžně vyrábí. Karobová čokoláda navíc slouží jako zdroj energie. Naši předci například karob rozpouštěli ve vodě a využívali ho obdobně jako energetický nápoj. Karobová čokoláda je chutově o něco sladší, na rozdíl od kakaa u menších strávníků nevyvolává hyperaktivitu nebo nespavost.
Další typicky rakouský dezert: tvarohový štrúdl
Tvarohový štrúdl, tradiční jablečný závin nebo slaná verze. Všechny tyto pokrmy jsou v sousedním Rakousku stejně tak oblíbené jako Sacherův dort. Nejčastěji se tvarohový štrúdl peče z taženého těsta, stejně tak se ale dá připravit i z těsta listového. Listové těsto seženete již připravené v obchodě, a tak je recept na tvarohový štrúdl mnohem snazší. Vylepšete si štrúdl přimícháním rozinek, ořechů, kokosu nebo třeba máku.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 450.451 Kj
Bílkoviny | 6.56 g |
Sacharidy | 3.25 g |
Sacharidy z cukrů | 1.58 g |
Tuky | 7.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.35 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 1.2 g |
Vláknina | 0.13 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.77 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot