Drobenka neboli posypka na koláče recept
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 100 g | |
Máslo | 100 g | |
Mouka polohrubá | 200 g |
Drobenka postup
Máslo rozpustíme na pánvi na mírném plameni, přidáme cukr. Postupně přidáváme i mouku a mícháme, dokud se směs nezačne drolit.
Můžeme také vše smíchat za studena. Jen je potřeba trochu delší doba ke zpracování drobenky prsty a také dostatečně změklé máslo.
Vzniklou drobenkou zdobíme sladké koláče všech tvarů a chutí.
Posypka na koláče neboli drobenka, která je opravdu jednoduchá, bude odteď sladkou třešničkou na dortu každého vašeho dezertu.
Drobenka, které se někdy také přezdívá žmolenka, posyp, posypka, je sladká směs z mouky, cukru a tuku. Posypka recept je opravdu takto jednoduchý, skládá se pouze ze tří ingrediencí. Stačí recept na drobenku jednou vyzkoušet a poté už se dá snadno zapamatovat. Co se týče výběru tuku, dá se použít hera, margarín nebo máslo, ale s máslem chutná drobenka nejlépe. Tradiční posypka recept obsahuje polohrubou mouku, která svou strukturou zajistí drobení směsi – od toho také název drobenka.
Žmolenka jako součást tradičních českých zákusků
Bez drobenky se neobejde příprava tradičních moravských koláčů nebo valašských frgálů. Nejčastěji se jedná o ovocné koláče, je ale možné drobenkou dle chuti dosladit například tvarohový nebo jiný zdravý koláč.
Pro nízkosacharidové pečení se posypka na koláče nehodí, případně je možné zkusit cukr nahradit alternativou s nižším glykemickým indexem. Musí mít ale stejnou strukturu jako klasický cukr, jinak drobenka nepůjde vytvarovat. Inspiraci na recepty pro nízkosacharidové pečení můžete načerpat i v našem článku o nízkosacharidovém stravování.
Posypka na koláče a borůvkový koláč s tvarohem
Borůvkový koláč s tvarohem je krásně nadýchaný moučník, ve kterém se příjemně kloubí lahodná tvarohová chuť s borůvkami. Pro těstový základ se používá borůvkový jogurt, pokud ale chcete, můžete místo něj zvolit jogurt bílý. Stejně tak koláč s tvarohem a borůvkami můžete dozdobit například malinami či jahodami. Jedná se o koláč, který se před vložením do trouby posypává právě posypkou. Abyste docílili o něco zdravější verze, upečte koláč s borůvkami a tvarohem s přidáním třtinového cukru.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 63.16 Kj
Bílkoviny | 0.11 g |
Sacharidy | 1.75 g |
Sacharidy z cukrů | 1 g |
Tuky | 0.83 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.51 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.04 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot