Drožďová polévka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Čerstvé droždí42 g
Vepřové sádlo10 g
Mrkev1 kus
Petržel kořen50 g
Celer50 g
Sůl1 špetka

Postup polévka

1

Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a osmahněte na sádle.

2

K osmahnuté cibulce přidejte nadrobené droždí a pražte do té doby, než se nevytvoří škraloup.

3

Než se však škraloup vytvoří, nalijte si do hrnce vodu a poté do ní vmíchejte cibuli s droždím.

4

Uveďte vodu do varu a podle chuti přidejte sůl.

5

Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte a rovněž vhoďte do hrnce.

6

Vařte pod pokličkou a na mírném ohni cca 30 minut, zkrátka dokud zelenina nezměkne.

Drožďová polévka neboli kvasnicová polévka je zástupcem tradičních českých pokrmů, který již připravovaly naše babičky. Základní surovina, kterou je droždí, se nepoužívá pouze jako hlavní ingredience kynutých receptů. Možná je právě i polévka z droždí, která je výjimečná svojí chutí. Kromě droždí do kvasnicové polévky patří mrkev, kořen petržele či celer. Pro lepší chuť můžete do receptu na drožďovou polévku přidat i nějaké bylinky.

Drožďová polévka a jiné jednoduché polévky

Mezi oblíbené a jednoduché polévky nepatří pouze ta kvasnicová. Uvařit si můžete například cuketovou polévku, která je navíc plná vitaminů a zdraví prospěšných látek, nebo klasickou zelňačku. Mezi jednoduché polévky bychom ale zařadili i různé recepty obsahující houby či hrstkovou polévku. Polévky se nemusejí připravovat pouze v teplé verzi, ačkoliv je rozhodně častější. Dopřejte si i polévky studené. Těmi nejznámějšími jsou španělské gazpacho anebo polévka tarator.

Tip na hlavní pokrm: kapustové karbanátky v troubě

Kvasnicová polévka se nejčastěji konzumuje před hlavním jídlem. Následovat můžou třeba kapustové karbanátky v troubě, které jsou výtečně chutné. Pro ještě lepší chuť neváhejte přidat různé druhy bylinek, třeba oregano nebo tymián. Pro kapustové karbanátky v troubě si připravte mleté maso, cibuli, česnek, samozřejmě kapustu a ještě několik dalších ingrediencí. Podávejte kapustové karbanátky s vařeným bramborem a přílohovým zeleninovým salátem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 487.672 Kj

Bílkoviny16.05 g
Sacharidy21.27 g
Sacharidy z cukrů10 g
Tuky3.47 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina13.1 g
Vápník52 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.