Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hlíva ústřičná300 g
Cibule2 kusy
Česnek2 stroužky
Majoránka1 špetka
Mouka hladká20 g
Máslo20 g
Koření paprika mletá20 špetek
Zeleninový vývar1500 ml
Sůl5 špetek
Pepř2 špetky

Dršťková polévka z hlívy ústřičné postup

1

Na másle zpěníme cibulku, nakrájenou nadrobno. Přidáme hlívu, nakrájenou na proužky. Krátce podusíme.

2

Zasypeme paprikou, moukou, zamícháme a zalijeme vývarem.

3

Přidáme majoránku, česnek, sůl, pepř a necháme provařit.

Dršťková polévka je recept, který mnoho lidí miluje a mnoho nemůže vystát. A to právě díky hovězím dršťkám, které mají specifickou konzistenci. A přesně pro ty, kdo tuto klasiku nezvládají, máme specialitu. Jedná se o dršťkovou polévku z hlívy ústřičné. Polévka z hlívy ústřičné je velmi chutná a zdravá, navíc na rozdíl od klasické dršťkové polévky je tato varianta vegetariánská. Jinak se dršťková polévka z hlívy ústřičné připravuje tak, jak ji všichni znají. Používá se stejné koření, jen se dršťky nahradí hlívou. Právě proto je v poslední době dršťková polévka z hlívy tak oblíbená.

Hlíva ústřičná recepty se ale neomezují jen na polévky. Kdo už dršťkovou polévku z hlívy zná, tomu doporučujeme vyzkoušet třeba rizoto s cuketou a hlívou nebo hlívový guláš.

Pokud by někdo hledal hlívu ve volné přírodě, pozor na záměnu s hlívou olivovou. Na rozdíl od hlívy ústřičné, která je zdravá, je totiž hlíva olivová jedovatá. Zkušený houbař však nemůže houby zaměnit. Kdo s houbařením zkušenosti nemá, tomu doporučujeme hlívu ústřičnou zakoupit v obchodě, kde se dá sehnat bez problémů.

Další polévkový tip: drožďová polévka recept

Drožďová polévka neboli kvasnicová polévka je zástupcem tradičních českých pokrmů, který již připravovaly naše babičky. Základní surovina, kterou je droždí, se nepoužívá pouze jako hlavní ingredience kynutých receptů. Možná je právě i polévka z droždí, která je výjimečná svojí chutí. Kromě droždí do kvasnicové polévky patří mrkev, kořen petržele či celer. Pro lepší chuť můžete do receptu na drožďovou polévku přidat i nějaké bylinky.

Dršťková polévka z kotrče

Polévka z kotrče svou chutí i vzhledem připomíná oblíbenou dršťkovou polévku, odtud vznikl právě i název receptu. Podávejte polévku z kotrče v doplnění čerstvého pečiva. Nemáte-li kotrč, nahraďte ho hlívou, chuťově bude polévka výborná i s touto houbou. Dršťková polévka z kotrče si znamenitě rozumí s voňavými bylinkami. Přidejte do polévky majoránku, tymián nebo třeba bazalku. Pokud patříte spíše k příznivcům pálivějších pokrmů, zvolte pikantní verzi mleté papriky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 291.539 Kj

Bílkoviny1.46 g
Sacharidy11.03 g
Sacharidy z cukrů6.02 g
Tuky1.11 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Vláknina3.04 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.