Dršťková polévka z kotrče

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Kotrč | 400 g | |
Vepřové sádlo | 30 g | |
Cibule | 1 kus | |
Česnek | 2 stroužky | |
Mouka hladká | 15 g | |
Voda čistá | 1.25 litry | |
Koření paprika mletá | 20 špetek | |
Paprika pálivá mletá | 1 špetka | |
Máslo | 15 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 1 špetka | |
Kmín | 1 špetka | |
Majoránka | 2 špetky |
Postup polévka
Kotrč důkladně očistěte a pokrájejte na větší nudličky.
Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte a osmahněte ji na sádle.
Následně cibuli zasypejte mletou paprikou a přidejte nakrájený kotrč.
Vše zalijte horkou vodou a doměkka poduste.
Po cca 30 minutách přimíchejte jíšku.
Poté již polévku akorát dosolte, přidejte pepř, kmín, bylinky a můžete podávat.
Polévka z kotrče svou chutí i vzhledem připomíná oblíbenou dršťkovou polévku, odtud vznikl právě i název receptu. Podávejte polévku z kotrče v doplnění čerstvého pečiva. Nemáte-li kotrč, nahraďte ho hlívou, chuťově bude polévka výborná i s touto houbou. Dršťková polévka z kotrče si znamenitě rozumí s voňavými bylinkami. Přidejte do polévky majoránku, tymián nebo třeba bazalku. Pokud patříte spíše k příznivcům pálivějších pokrmů, zvolte pikantní verzi mleté papriky.
Dršťková polévka z kotrče vs. hlívový guláš
Základ obou pokrmů tvoří houby. Výše jsme zmínili, že kotrč můžete velmi snadno nahradit právě hlívou. Co takhle rovnou vyzkoušet i recept na hlívový guláš. Jedná se o obdobu guláše, který si však mohou dopřát i všichni vegetariáni, maso je totiž nahrazeno právě zmiňovanou hlívou. Hlívový guláš nezabere mnoho času, příprava je hotová do jedné hodiny. Výsledkem vám bude chutný pokrm, který servírujte ideálně s houskovým knedlíkem.
Hovězí na houbách recept
Rovnou bychom vám rádi doporučili třetí houbový recept, tím je hovězí na houbách. Tentokrát nebudete potřebovat houbu kotrč ani hlívu, bohatě si vystačíte s obyčejnými „babkami“. Pokud nemáte při ruce čerstvé houby, dají se zcela bez problémů použít i ty sušené. Nemusíte si tak hovězí na houbách připravovat pouze během houbové sezony. Stejně jako hlívový guláš i hovězí na houbách kombinujte buď s houskovým knedlíkem nebo rýží. Chutné jsou však i těstoviny, záleží na vašich preferencích.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 378.754 Kj
Bílkoviny | 2.16 g |
Sacharidy | 13.72 g |
Sacharidy z cukrů | 6.02 g |
Tuky | 2.79 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.52 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.41 g |
Cholesterol | 0.9 g |
Vláknina | 4.05 g |
Vápník | 52.01 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot