Dýňové rizoto


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Máslo4 g
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě)125 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rýže celozrnná75 g
Sýr parmazán strouhaný20 g
Olej kokosový20 ml
Šalvěj1 špetka

Dýně není jen halloweenská dekorace, ale také skvělý zdroj vlákniny. V kombinaci s celozrnnou rýží se stává dietní pochoutkou plnou živin.

 

Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Omyjte a očistěte dýni. Pokud chcete, můžete ji i oloupat, ale je to zbytečné, protože dýně během tepelné úpravy krásně změkne i se slupkou. Poté dýni pokrájejte na drobné kostičky, aby se rychle provařila.

 

Rozpalte si nepřilnavou pánev a rozehřejte na ní trochu oleje. Když je pánev rozehřátá, přidejte cibulku a orestujte do sklovata. Pak k cibulce přisypte nakrájenou dýni a opékejte ji přibližně 5 až 10 minut. Poté k dýni na pánev přisypte syrovou rýži.

 

Krátce směs promíchejte a podlijte trochou vody. Jakmile rýže vodu vsákne, přilijte za stálého míchání směsi znovu asi 1/4 l vody. Stále míchejte a přilévejte postupně vodu tak, aby směs postupně získávala lehkou krémovou konzistenci. Takto postupujte, dokud se rýže zcela neuvaří.

Obyčejnou vodu na podlévání rýže můžete nahradit například domácím vývarem.

 

Mezitím si na menší pánvičce rozpalte zbytek kokosového oleje na kterém malou chvilku (asi půl minuty) osmahnete šalvějové lístky. Lístky poté osušte ubrouskem od přebytečného oleje.

 

Do uvařeného rizota na závěr vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán. Dochuťte solí a pepřem podle libosti, ale nezapomeňte, že parmazán je už sám o sobě dost slaný.

  

Podávejte posypané parmazánem a opečenou šalvějí. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 274.48 Kj

Bílkoviny1.37 g
Sacharidy9.38 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky2.38 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.42 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.4 g
Vláknina3.04 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.