Hamburská omáčka s vepřovou kýtou – recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřová kýta1000 g
Párek100 g
Mrkev3 kusy
Celer500 g
Cibule1 kus
Slanina100 g
Hořčice plnotučná8 g
Mouka hladká20 g
Petržel kořen50 g
Citrón10 g
Smetana na vaření 10%200 g
Nové koření celé5 kusů
Pepř černý celý5 kusů
Bobkový list5 kusů
Okurka kyselá6 kusů

Hamburská omáčka recept

1

Nakrájejte si na menší kousky kyselé okurky, slaninu i párky.

2

Výslednými kostičkami (kousek slaniny si dejte stranou) prošpikujte vepřovou kýtu.

3

V hrnci rozpusťte trochu másla a oleje, osmahněte slaninu.

4

Jakmile slanina chytne barvu, přidejte do hrnce na kousky nakrájené mrkve, půl celeru, petržel a menší cibuli.

5

Kromě toho vzniklou směs podle potřeby osolte, opepřete, přidejte nové koření a bobkový list.

6

Vše na plotně smažte cca 5 minut.

7

Nyní do hrnce vložte prošpikované maso a z obou stran ho dostatečně opečte.

8

Ihned poté podlijte vodou, přikryjte pokličkou a duste do té doby, než maso nezměkne.

9

V troše studené vody si rozmíchejte 1 lžíci hladké mouky a promíchanou mouku s vodou přilijte do hrnce k omáčce, povařte.

10

Ke konci se hamburská omáčka zjemní smetanou na vaření, dochutí citronem, cukrem a lžičkou hořčice.

11

Omáčku rozmixujte, na plátky nakrájejte kýtu a podávejte.

Hamburská omáčka nepatří mezi zástupce jídel, která byste měli konzumovat, dodržujete-li zdravý životní styl, jelikož obsahuje velké množství sacharidů. Ale jednou za čas má dovoleno si zahřešit každý, ať zdravý životní styl dodržujete, nebo ne. Pokud se ale podobně energeticky náročné pokrmy, jako je hamburská vepřová pečeně, vyskytují na vašem jídelníčku často, měli byste se zaměřit i na cvičení, příhodné jsou cviky na stehna či břicho.

Ideální přílohou pro hamburskou vepřovou pečeni, častokrát přezdívanou také jako hamburská vepřová kýta je houskový nebo chlupatý knedlík. S chlupatým knedlíkem bude výsledná hamburská vepřová pečeně recept zkrátka famózní. Jestli ale máte raději lehčí přílohy, tak hamburská kýta snese i rýži nebo široké nudle.

Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Chlupaté knedlíky, občas přezdívány jako chlupačky nebo klouzáky, jsou skvělou obměnou tradičních knedlíků, jako jsou právě třeba houskové. Základ receptu na chlupaté knedlíky tvoří syrové i vařené brambory, ke kterým se postupně přidávají některé další ingredience.  Chlupatý knedlík se hodí podávat k pečeným či dušeným masům, senzačně také doplní různé druhy omáček. Hamburská vepřová pečeně a recept na chlupaté knedlíky a hamburská vepřová kýta na smetaně představují výbornou kombinaci.

Hamburská vepřová kýta na smetaně vs. svíčková omáčka

Na první pohled by se mohlo zdát, že jídla, jakými jsou hamburská vepřová kýta na smetaně a svíčková omáčka, jsou totožná. Nicméně opak je pravdou. Zatímco základ svíčkové omáčky tvoří hovězí maso, hamburská omáčka je tvořená vepřovým masem. Nejčastěji je připravovaná hamburská vepřová kýta nebo hamburská vepřová plec, záleží na preferencích konzumenta. Jinak stejně jako ve svíčkové, tak i v receptu na hamburskou omáčku se setkáme s kořenovou zeleninou a slaninou.

Vhodná svačina k hamburské kýtě

V porovnání se svíčkovou omáčkou je příprava hamburské vepřové pleci o něco snadnější i cenově příznivější. Z toho důvodu, že se jedná o poměrně syté jídlo, doporučujeme k odpolední svačině zvolit něco odlehčeného. Dobrou volbu představují například zdravé cookies. Připravit je navíc můžete v několika různých variantách. Obzvlášť vyhledávané jsou zdravé cookies s ovesnými vločkami.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 461.679 Kj

Bílkoviny3.67 g
Sacharidy22.96 g
Sacharidy z cukrů6.15 g
Tuky1.54 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.06 g
Cholesterol0.71 g
Vláknina8.29 g
Sodík0.03 g
Vápník37.17 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.