Houbový Kuba

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Rajčata sušená20 g
Tymián1 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Kmín1 špetka
Majoránka1 špetka
Houby čerstvé100 g
Kroupy vařené100 g
Olej řepkový5 ml
Tofu uzené90 g
Lahůdkové droždí2 lžičky

Dalším zdravým receptem je houbový Kuba z čerstvých hub, kterých začínají být plné lesy. Na kombinaci sušených rajčat, bylinek a křupavého tofu si zcela jistě pochutnáte. Kroupy jsou navíc plné vlákniny a jejich příprava nezabere víc, jak 20 min, stejně jako podušení hub. Namísto čerstvých hub můžete použít i houby sušené.

 

Dejte vařit kroupy dle návodu, většinou to zabere +- 20 minut. Doporučujeme dát kroupy vařit do osolené vody s kapkou olivového oleje. Mezitím si pokrájejte houby a cibuli.

 

Cibuli nechte trochu zezlátnout a poté k ní přihoďte houby. Doporučujeme mít houby dopředu pokrájené a spařené horkou vodou, urychlíte tak jejich vaření. V případě, že budete používat houby sušené, je třeba je dostatečně dlouho před přípravou namočit! Houby na cibuli poprašte kořením, místo klasické soli můžeme použít černou, houby pak dostanou vaječnou chuť. Nechte pod pokličkou chvíli dusit, podlévat můžeme vodou z krup, aby se houby nepřipálily, před koncem přidejte ještě hrst najemno nakrájených sušených rajčat, společně s trochou jejich oleje a prolisujte stroužky česneku. 

 

Až budou houby změklé, vypněte plamen, dochuťte podle potřeby ještě solí & pepřem, lahůdkovým droždím a promíchejte s kroupami.

 

Nahoru přijde ještě křupavé uzené tofu. To vytvoříte jednoduše tak, že kostičky hodíte do rozpálené pánve s olejem a přiklopíte pokličkou. Občas prohrábnete, aby se tofu nepřipálilo, po cca 5-8 minutách je hotovo.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 220.024 Kj

Bílkoviny2.82 g
Sacharidy3.48 g
Sacharidy z cukrů0.03 g
Tuky1.26 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.08 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.04 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.