Houbový Kuba s pastiňákovo – celerovým pyré

Ingredience na 1 porci
Celer | 30 g | |
Česnek | 0.5 stroužky | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibule červená | 0.5 kusy | |
Pažitka | 1 hrst | |
Tymián | 1 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Koření paprika mletá | 1 špetka | |
Houby čerstvé | 100 g | |
Zeleninový vývar | 10 ml | |
Kroupy vařené | 125 g | |
Patizon | 30 g | |
Pastiňák | 1 g |
Pastiňák, celer a patizon oloupejte, pokrájejte na kousky a vložte do zapékací mísy či pekáče. Proložte snítkami rozmarýnu, zakápněte olivovým olejem, lehce podlijte vodou a osolte. Nádobu zakryjte alobalem a vložte do trouby na 180°C.
Zeleninu rozpékejte zhruba 50 minut až hodinu, dokud není zcela měkká (zjistíte pícháním vidličkou, jako u brambor). Dbejte na to, aby při zapékání byla na dně nádoby stále voda, aby se zelenina nepřipekla.
Když je zelenina měkká, vyndejte ji z trouby, slijte případný zbytek vody a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte do hladka. Nakonec přidejte hrst sekané pažitky a sladkou papriku a vše důkladně promíchejte.
Kroupy důkladně vyperte ve vodě – dokud není voda čirá. Kroupy vařte v menším množství vody, kterou dle potřeby dolévejte.
Pokud budete používat sušené houby, přihoďte je do hrnce a promíchejte, v průběhu varu nezapomeňte míchat i kroupy, aby se nepřichytily. Dále přidejte vývar a vařte dokud nejsou kroupy měkké (nesmí být rozvařené).
Když jsou hotové slijte případný zbytek vody a obsah hrnce přendejte do větší mísy.
Na oleji osmahněte na drobno pokrájenou cibuli, když zlátne, přidejte tymián, promíchejte a nechte ho s cibulkou asi 30 sekund smažit. Pokud budete používat čerstvé houby – lehce podlijte, přikryjte pánev poklicí a pozvolna duste dokud se vám nezdají houby hotové.
Směs hub s cibulí a tymiánem i se šťávou a olejem přemístěte do mísy ke kroupám, přidejte drcený stroužek česneku, důkladně promíchejte, přemístěte do olejem nebo rostlinným tukem z lehka vymazaného pekáče, opepřete a pečte v troubě na 170°C asi 30 minut, než se na povrchu začne vytvářet kůrčička.
Na 4 porce:
- 0,5 kg krup
- vrchovatá hrst hub (výborné jsou lišky či kotrč, ale použít můžete i tradičnější hříbky)
- zeleninový vývar nebo dobrý bujón (např. sypký Alnatura)
- 2 větší cibule
- větší stroužek česneku
- tymián
- pepř
- olej
Pyré:
- 2 větší pastiňáky
- středně velký celer
- patizon o hmotnosti celeru a pastiňáku
- olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- pažitka
- půl lžičky sladké papriky
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 134.351 Kj
Bílkoviny | 0.86 g |
Sacharidy | 3.6 g |
Tuky | 1.1 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 0.35 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot