Houbový Kuba s pastiňákovo – celerovým pyré

Ingredience na 1 porci

Celer30 g
Česnek0.5 stroužky
Olej olivový1 ml
Cibule červená0.5 kusy
Pažitka1 hrst
Tymián1 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Koření paprika mletá1 špetka
Houby čerstvé100 g
Zeleninový vývar10 ml
Kroupy vařené125 g
Patizon30 g
Pastiňák1 g

Pastiňák, celer a patizon oloupejte, pokrájejte na kousky a vložte do zapékací mísy či pekáče. Proložte snítkami rozmarýnu, zakápněte olivovým olejem, lehce podlijte vodou a osolte. Nádobu zakryjte alobalem a vložte do trouby na 180°C.

 

Zeleninu rozpékejte zhruba 50 minut až hodinu, dokud není zcela měkká (zjistíte pícháním vidličkou, jako u brambor). Dbejte na to, aby při zapékání byla na dně nádoby stále voda, aby se zelenina nepřipekla.

Když je zelenina měkká, vyndejte ji z trouby, slijte případný zbytek vody a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte do hladka. Nakonec přidejte hrst sekané pažitky a sladkou papriku a vše důkladně promíchejte.
 

 Kroupy důkladně vyperte ve vodě – dokud není voda čirá. Kroupy vařte v menším množství vody, kterou dle potřeby dolévejte.

 

Pokud budete používat sušené houby, přihoďte je do hrnce a promíchejte, v průběhu varu nezapomeňte míchat i kroupy, aby se nepřichytily. Dále přidejte vývar a vařte dokud nejsou kroupy měkké (nesmí být rozvařené).

Když jsou hotové slijte případný zbytek vody a obsah hrnce přendejte do větší mísy.

Na oleji osmahněte na drobno pokrájenou cibuli, když zlátne, přidejte tymián, promíchejte a nechte ho s cibulkou asi 30 sekund smažit. Pokud budete používat čerstvé houby – lehce podlijte, přikryjte pánev poklicí a pozvolna duste dokud se vám nezdají houby hotové.
Směs hub s cibulí a tymiánem i se šťávou a olejem přemístěte do mísy ke kroupám, přidejte drcený stroužek česneku, důkladně promíchejte, přemístěte do olejem nebo rostlinným tukem z lehka vymazaného pekáče, opepřete a pečte v troubě na 170°C asi 30 minut, než se na povrchu začne vytvářet kůrčička.

 

Na 4 porce:

  • 0,5 kg krup
  • vrchovatá hrst hub (výborné jsou lišky či kotrč, ale použít můžete i tradičnější hříbky)
  • zeleninový vývar nebo dobrý bujón (např. sypký Alnatura)
  • 2 větší cibule
  • větší stroužek česneku
  • tymián
  • pepř
  • olej

Pyré:

  • 2 větší pastiňáky
  • středně velký celer
  • patizon o hmotnosti celeru a pastiňáku
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl
  • pažitka
  • půl lžičky sladké papriky

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 134.351 Kj

Bílkoviny0.86 g
Sacharidy3.6 g
Tuky1.1 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.35 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.