Hovězí maso na víně recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí zadní300 g
Cibule2 kusy
Víno červené200 ml
Mrkev1 kus
Celer50 g
Petržel kořen50 g
Česnek1 stroužek
Mouka hladká10 g
Hovězí vývar150 ml
Sůl2 špetky
Pepř1 špetka
Tymián2 g
Bobkový list3 kusy

Postup hovězí na víně

1

Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte. Očistěte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.

2

Stejně tak pokrájejte i hovězí maso.

3

Na oleji osmahněte cibuli, poté k ní přidejte i pokrájenou zeleninu a orestujte asi 3 minutky.

4

Následně přisypejte do pánve i maso a míchejte do té doby, než se nezatáhne.

5

Poté přidejte jemně nasekaný stroužek česneku, pepř, sůl, tymián, bobkový list a cca minutu míchejte.

6

Po minutě přisypejte lžíci mouky a přilijte 200 ml vína, za stálého míchání vařte.

7

Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, přilijte asi 150 ml hovězího vývaru.

8

Vše promíchejte, přiklopte pokličkou a za občasného promíchávání vařte, dokud maso nebude měkké.

9

Nezapomeňte během vaření po troškách přilévat vývar.

Hovězí maso na víně je luxusním pokrmem, který není ani příliš náročný, budete-li se přesně řídit stanoveným postupem. Vyhraďte si však pro hovězí na červeném víně dostatek času. Trvá klidně i pár hodin, než maso dostatečně změkne. Hovězí na kořenové zelenině se ideálně podlévá červeným suchým vínem. Čím kvalitnější víno pořídíte, tím chutnější bude i výsledný pokrm. Doporučujeme vám hovězí na víně servírovat s celerovou kaší. Jako nápoj zvolte tematicky nějaké dobré víno.

Hovězí maso na víně a bruschetta s rajčaty jako předkrm

Již jsme zmínili, že příprava hovězího masa na víně je časově náročná. Abyste si zkrátili čekání a zároveň něčím chutným utišili žaludek, vyzkoušejte oblíbený italský předkrm. Tím je nezaměnitelná bruschetta s rajčaty. Jedná se o opečený chléb, ciabattu či bagetu, na kterou se nanese rajčatová směs. Pro zlepšení chuti se bruschetta s rajčata podává zároveň s česnekem a oblíbenou italskou bylinkou, kterou je bazalka. Zvolíte-li nějaké zdravější pečivo, například celozrnné, jedná o poměrně nízkokalorický předkrm.

Letní dort jako dezert

Tip na předkrm k hovězímu na kořenové zelenině jsme si již prozradili, co takhle si vykouzlit ještě navíc výborný dezert. Řeč je konkrétně o letních dortech, jeden je lepší jak druhý. Na výběr máte například piškotový dort s tvarohem, ten je nejenom velmi jednoduchý, ale i opravdu rychlý na přípravu. Dalším letním dortem je čokoládovo-jahodový dort, který je navíc vhodný pro všechny strávníky s intolerancí lepku. K zhotovení tohoto dortu totiž není potřeba žádné mouky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 405.446 Kj

Bílkoviny2.77 g
Sacharidy18.96 g
Sacharidy z cukrů6.02 g
Tuky0.69 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina7.13 g
Sodík0.01 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.