Hovězí maso na víně recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hovězí zadní | 300 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Víno červené | 200 ml | |
Mrkev | 1 kus | |
Celer | 50 g | |
Petržel kořen | 50 g | |
Česnek | 1 stroužek | |
Mouka hladká | 10 g | |
Hovězí vývar | 150 ml | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 1 špetka | |
Tymián | 2 g | |
Bobkový list | 3 kusy |
Postup hovězí na víně
Cibuli oloupejte, nadrobno nakrájejte. Očistěte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na kostičky.
Stejně tak pokrájejte i hovězí maso.
Na oleji osmahněte cibuli, poté k ní přidejte i pokrájenou zeleninu a orestujte asi 3 minutky.
Následně přisypejte do pánve i maso a míchejte do té doby, než se nezatáhne.
Poté přidejte jemně nasekaný stroužek česneku, pepř, sůl, tymián, bobkový list a cca minutu míchejte.
Po minutě přisypejte lžíci mouky a přilijte 200 ml vína, za stálého míchání vařte.
Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, přilijte asi 150 ml hovězího vývaru.
Vše promíchejte, přiklopte pokličkou a za občasného promíchávání vařte, dokud maso nebude měkké.
Nezapomeňte během vaření po troškách přilévat vývar.
Hovězí maso na víně je luxusním pokrmem, který není ani příliš náročný, budete-li se přesně řídit stanoveným postupem. Vyhraďte si však pro hovězí na červeném víně dostatek času. Trvá klidně i pár hodin, než maso dostatečně změkne. Hovězí na kořenové zelenině se ideálně podlévá červeným suchým vínem. Čím kvalitnější víno pořídíte, tím chutnější bude i výsledný pokrm. Doporučujeme vám hovězí na víně servírovat s celerovou kaší. Jako nápoj zvolte tematicky nějaké dobré víno.
Hovězí maso na víně a bruschetta s rajčaty jako předkrm
Již jsme zmínili, že příprava hovězího masa na víně je časově náročná. Abyste si zkrátili čekání a zároveň něčím chutným utišili žaludek, vyzkoušejte oblíbený italský předkrm. Tím je nezaměnitelná bruschetta s rajčaty. Jedná se o opečený chléb, ciabattu či bagetu, na kterou se nanese rajčatová směs. Pro zlepšení chuti se bruschetta s rajčata podává zároveň s česnekem a oblíbenou italskou bylinkou, kterou je bazalka. Zvolíte-li nějaké zdravější pečivo, například celozrnné, jedná o poměrně nízkokalorický předkrm.
Letní dort jako dezert
Tip na předkrm k hovězímu na kořenové zelenině jsme si již prozradili, co takhle si vykouzlit ještě navíc výborný dezert. Řeč je konkrétně o letních dortech, jeden je lepší jak druhý. Na výběr máte například piškotový dort s tvarohem, ten je nejenom velmi jednoduchý, ale i opravdu rychlý na přípravu. Dalším letním dortem je čokoládovo-jahodový dort, který je navíc vhodný pro všechny strávníky s intolerancí lepku. K zhotovení tohoto dortu totiž není potřeba žádné mouky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 405.446 Kj
Bílkoviny | 2.77 g |
Sacharidy | 18.96 g |
Sacharidy z cukrů | 6.02 g |
Tuky | 0.69 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 7.13 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 37.01 g |
Alergeny
- Celer a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot