Recept na hovězí plátky na houbách
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hovězí zadní | 500 g | |
Houby čerstvé | 300 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Houbový bujón | 1 kus | |
Houbové koření | 5 g | |
Sůl | 3 špetky | |
Pepř | 3 špetky | |
Kmín | 3 špetky |
Postup plátky na houbách
Hovězí zadní si nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte. Poté je osolte, opepřete a posypejte kmínem.
V hluboké pánvi/hrnci si rozehřejte olej a osmahněte na něm 1 oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli.
Jakmile cibule zezlátne, přidejte do pánve i hovězí plátky. Z obou stran maso osmahněte.
Po chvíli podlijte houbovým vývarem, zaprašte houbovým kořením a i s pokličkou vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
Ve chvíli, kdy hovězí vložíte do trouby, teplotu snižte na 180 °C.
Zatímco se bude maso péci, oloupejte si a nadrobno nakrájejte i druhou cibuli.
Osmahněte si ji na sádle a v momentě, kdy chytí barvu, k ní vložte očištěné houby. Osolte, případně přidejte trochu kmínu a poduste.
Přibližně po jedné hodině k masu do trouby přidejte houby a nechejte péci dalších cca 30 minut.
Hovězí na houbách je výtečný recept, který váš jídelníček skvěle ozvláštní především v období houbové sezony. Připravit jej lze i z hub sušených, byla by škoda, připravovat z tak výtečné ingredience, jakou houby bez pochyby jsou, pouze tradiční smaženici. Mezi další oblíbené recepty z hub patří například portobello burger nebo houbové rizoto. Jaké houby na hovězí na houbách použít? Nejlepší jsou samozřejmě lesní hříbky, ale pokud zrovna není sezóna, postačí i krémové hnědé žampiony.
Hovězí na houbách podávejte s rýží
Hovězí na houbách je nejlepší s rýží z toho důvodu, že do sebe krásně nasákne šťávu. Neutrální chuť rýže navíc dá vyniknout chuti masa a čerstvých lesních hub. Kdo ale patří k příznivcům těstovin, může si k receptu z hub dopřát i ty. V neposlední řadě je pokrm chutný i s bramborem, ať už vařeným či pečeným. Výbornou přílohou jsou také šťouchané brambory s cibulkou.
Další výhodou rýže je fakt, že je dietní, a přispěje tak k efektivnímu vyvážení kalorií, obsažených v celém pokrmu.
Kdo by chtěl zkusit něco netradičního, může místo hovězího použít srnčí maso nebo jinou zvěřinu a uvařit si srnčí guláš. Další oblíbenou a navíc vegetariánskou alternativou k hovězímu na houbách je hlívový guláš. Kromě hub hlívový guláš obsahuje také papriku a je doplněn příjemnou majoránkovou vůní.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 377.6 Kj
Bílkoviny | 2.38 g |
Sacharidy | 11.33 g |
Sacharidy z cukrů | 6.58 g |
Tuky | 2.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1 g |
Vláknina | 3.07 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot