Recept na hovězí plátky na houbách


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí zadní500 g
Houby čerstvé300 g
Cibule2 kusy
Houbový bujón1 kus
Houbové koření5 g
Sůl3 špetky
Pepř3 špetky
Kmín3 špetky

Postup plátky na houbách

1

Hovězí zadní si nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte. Poté je osolte, opepřete a posypejte kmínem.

2

V hluboké pánvi/hrnci si rozehřejte olej a osmahněte na něm 1 oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli.

3

Jakmile cibule zezlátne, přidejte do pánve i hovězí plátky. Z obou stran maso osmahněte.

4

Po chvíli podlijte houbovým vývarem, zaprašte houbovým kořením a i s pokličkou vložte do trouby předehřáté na 220 °C.

5

Ve chvíli, kdy hovězí vložíte do trouby, teplotu snižte na 180 °C.

6

Zatímco se bude maso péci, oloupejte si a nadrobno nakrájejte i druhou cibuli.

7

Osmahněte si ji na sádle a v momentě, kdy chytí barvu, k ní vložte očištěné houby. Osolte, případně přidejte trochu kmínu a poduste.

8

Přibližně po jedné hodině k masu do trouby přidejte houby a nechejte péci dalších cca 30 minut.

Hovězí na houbách je výtečný recept, který váš jídelníček skvěle ozvláštní především v období houbové sezony. Připravit jej lze i z hub sušených, byla by škoda, připravovat z tak výtečné ingredience, jakou houby bez pochyby jsou, pouze tradiční smaženici. Mezi další oblíbené recepty z hub patří například portobello burger nebo houbové rizoto. Jaké houby na hovězí na houbách použít? Nejlepší jsou samozřejmě lesní hříbky, ale pokud zrovna není sezóna, postačí i krémové hnědé žampiony.

Hovězí na houbách podávejte s rýží

Hovězí na houbách je nejlepší s rýží z toho důvodu, že do sebe krásně nasákne šťávu. Neutrální chuť rýže navíc dá vyniknout chuti masa a čerstvých lesních hub. Kdo ale patří k příznivcům těstovin, může si k receptu z hub dopřát i ty. V neposlední řadě je pokrm chutný i s bramborem, ať už vařeným či pečeným. Výbornou přílohou jsou také šťouchané brambory s cibulkou.

Další výhodou rýže je fakt, že je dietní, a přispěje tak k efektivnímu vyvážení kalorií, obsažených v celém pokrmu.

Kdo by chtěl zkusit něco netradičního, může místo hovězího použít srnčí maso nebo jinou zvěřinu a uvařit si srnčí guláš. Další oblíbenou a navíc vegetariánskou alternativou k hovězímu na houbách je hlívový guláš. Kromě hub hlívový guláš obsahuje také papriku a je doplněn příjemnou majoránkovou vůní.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 377.6 Kj

Bílkoviny2.38 g
Sacharidy11.33 g
Sacharidy z cukrů6.58 g
Tuky2.46 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1 g
Vláknina3.07 g
Vápník37 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.