Hrachová kaše zdravě neboli vaření a recepty z hrachu
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hrách zelený loupaný vařený | 500 g | |
Sůl | 5 špetek | |
Pepř | 5 špetek | |
Majoránka | 5 špetek | |
Cibule | 1 kus | |
Vepřové sádlo | 15 g | |
Česnek | 1 stroužek |
Postup hrachová kaše
Hrách si přebereme a několikrát opláchneme vlažnou vodou.
Poté jej zalijeme studenou vodou a necháme namáčet zhruba 3 hodiny.
Když je hrách nabobtnaný, uvaříme ho v téže vodě doměkka na mírném ohni.
Po uvaření hrách přecedíme a rozmixujeme.
Dochutíme kaši solí, pepřem a majoránkou dle chuti. A přidáme také utřený česnek.
Promícháme a dle hustoty můžeme kaši naředit vývarem z hrachu či vodou.
Cibulku si osmažíme na sádle a kaši jí omastíme i dochutíme.
Vaření a recepty z hrachu zdravě připravíte velmi rychle a jednoduše. Nejlepší variantou receptu ze zeleného hrachu je právě hrachová kaše. Tento pokrm je plný vitamínů i minerálů. Zelený hrách obsahuje vitamíny skupiny B, C, E, A a také K. Dále je v něm kyselina listová, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, zinek, měď, molybden a plno bílkovin. Navíc nás zelený hrách zasytí na dlouhou dobu a dodá tělu spoustu prospěšné vlákniny.
Keto dieta jídelníček
Díky všem těmto faktorům se hrachová kaše i jiné recepty z hrachu hodí i pro ty, kteří dodržují keto dieta jídelníček. Hrachová kaše zdravě nejen zní, ale také zdravá je a navíc skvěle chutná. Vaření a recepty z hrachu se hodí zařadit při jakékoli dietě či snaze o pestrou stravu. Keto dieta jídelníček je založen hlavně na vyšším příjmu bílkovin a snížení příjmu sacharidů či jejich úplném vyřazení. Je však velmi důležité vyhnout se hladovění, což je hlavní příčina jojo efektu. Dále je žádoucí dbát na dostatečný pitný režim pokud chcete dodržovat keto dieta jídelníček a pocítit jeho benefity.
Příprava a vaření hrachu
Zelený hrách si přebereme a několikrát opláchneme vlažnou vodou. Poté jej zalijeme studenou vodou a necháme namáčet alespoň 3 hodiny. Samotné vaření hrachu je rychlé, ale je potřeba nechat zelený hrách dopředu dostatečně dlouho namočený. Když je hrách nabobtnalý, uvaříme ho v téže vodě doměkka na mírném ohni. Po uvaření zelený hrách přecedíme a rozmixujeme. Dochutíme kaši solí, pepřem a majoránkou dle chuti. A přidáme také utřený česnek. Promícháme a dle hustoty můžeme kaši naředit vývarem z hrachu či vodou. Cibulku si osmažíme na sádle a kaši jí omastíme i dochutíme. Pokud nevaříme se sádlem a chtěli bychom použít nějakou zdravější variantu, můžeme sáhnout například po másle ghí. Lze podávat s kyselým zelím, okurkou či uzeným masem.
Recepty z cizrny
Pokud byste uzené maso rádi podávali s něčím jiným, než hrachovou kaší, vyzkoušejte také recepty z cizrny. Cizrna je bohatá na bílkoviny a obsahuje dále vitamín B15 či železo. Pokud se chystáte připravovat recepty z cizrny, je třeba suchou cizrnu předem nechat namočenou, aby změkla. Lze ji však koupit i již změklou v plechovce v nálevu. Mezi recepty z cizrny patří například známá pomazánka zvaná hummus. Dále se z ní připravuje falafel či zdravé brambůrky. Cizrna se také hodí do většiny salátů, jako zdravý a odlehčený zdroj bílkovin.
Hrachová kaše dochucení
Správná hustota kaše je již na preferencích každého individuálně. Je možné kaši naředit jak vývarem zbylým po vaření hrachu, tak mlékem či smetanou. Závěrečnou a nejdůležitější fází je pak samotné dochucení solí, pepřem a hlavně majoránkou, která v hrachové kaši nikdy nesmí chybět. Na chuti pak nejvíce dodá utřený česnek, který je velmi zdravý a často je zaslouženě nazýván přírodním lékem a jeho konzumace se doporučuje jako prevence proti rakovině. Navrch hrachové kaše pak nesmí chybět dozlatova osmažená cibulka, která kaši dochutí a zároveň dozdobí. Pokud kaši chcete podávat s uzeným masem, opečte jej na sádle nebo v troubě a položte na kaši.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 270.76 Kj
Bílkoviny | 1.42 g |
Sacharidy | 10.53 g |
Sacharidy z cukrů | 6.06 g |
Tuky | 1.26 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.9 g |
Vláknina | 3 g |
Vápník | 52.01 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot