Hrášková polévka s bramborem


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hrášek čerstvý300 g
Smetana zakysaná50 g
Brambory200 g
Slanina150 g
Zeleninový vývar1000 ml
Cibule1 kus
Česnek1 stroužek
Toustový chléb bílý3 kusy
Pepř2 špetky
Sůl2 špetky

Postup hrášková polévka

1

Oloupejte cibuli a společně s 50 gramy slaniny ji nadrobno nakrájejte. V hrnci si dejte rozehřát tuk, na kterém následně osmahněte nakrájenou cibuli i slaninu.

2

Brambory zbavte slupky, nakrájejte je na kostky a společně s hráškem vhoďte do hrnce.

3

Vše společně orestujte, po pár minutách přilijte zeleninový vývar, přidejte utřený česnek, sůl a pepř.

4

Jakmile budou brambory měkké, odstavte hrnec z plotny.

5

Celý obsah hrnce rozmixujte. Pro zjemnění polévky přilijte smetanu, opět hrnec vraťte na plotnu a nechejte projít varem.

6

Zbylých 100 gramů slaniny si opečte, abyste mohli ozdobit výsledné dílo. Toastový chléb nakrájejte na kostky a opečte na pánvi.

Ačkoliv by si na první pohled člověk řekl, že je hrášková polévka zcela dietní, opak je pravdou. Hrachová polévka totiž obsahuje velké množství sacharidů, zároveň je ale hrášková polévka plná vlákniny. Vláknina v potravinách přispívá například k detoxikaci těla.

Hrášková polévka: podrobný recept

Pokud chcete na přípravu polévky ze zeleného hrášku použít mražený hrášek, nechejte ho ve vlažné vodě rozmrznout. Pokud budete používat čerstvý hrášek, můžete se ihned vrhnout na následující krok.

Oloupejte cibuli a společně s 50 gramy slaniny ji nadrobno nakrájejte. V hrnci si dejte rozehřát tuk, na kterém následně osmahněte nakrájenou cibuli i slaninu.

Brambory zbavte slupky, nakrájejte je na kostky a společně s hráškem vhoďte do hrnce. Vše společně orestujte, po pár minutách přilijte zeleninový vývar, přidejte utřený česnek, sůl a pepř. Jakmile budou brambory měkké, odstavte hrnec z plotny.

Celý obsah hrnce rozmixujte. Pro zjemnění polévky přilijte smetanu, opět hrnec vraťte na plotnu a nechejte projít varem.

Zbylých 100 gramů slaniny si opečte, abyste mohli ozdobit výsledné dílo. Toastový chléb nakrájejte na kostky a opečte na pánvi.

Do hlubokého talíře nalijte polévku ze zeleného hrášku, přidejte slaninu, krutonky a oběd je zcela hotový, dobrou chuť!

Další polévkový skvost: dýňová polévka

Velkou výhodou tohoto druhu polévek je fakt, že bez problémů nahradí komplexní jídlo, žaludek totiž dostatečně zasytí. Navíc vhodně prohřejí organismus a doplní tělu potřebné tekutiny. Dalším skvělým receptem je dýňová polévka, na výběr máte hned z několika druhů.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 500.524 Kj

Bílkoviny3.68 g
Sacharidy22.64 g
Sacharidy z cukrů6.55 g
Tuky1.37 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.13 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina3.57 g
Vápník37.01 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.