Hrášková polévka s bramborem
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hrášek čerstvý | 300 g | |
Smetana zakysaná | 50 g | |
Brambory | 200 g | |
Slanina | 150 g | |
Zeleninový vývar | 1000 ml | |
Cibule | 1 kus | |
Česnek | 1 stroužek | |
Toustový chléb bílý | 3 kusy | |
Pepř | 2 špetky | |
Sůl | 2 špetky |
Postup hrášková polévka
Oloupejte cibuli a společně s 50 gramy slaniny ji nadrobno nakrájejte. V hrnci si dejte rozehřát tuk, na kterém následně osmahněte nakrájenou cibuli i slaninu.
Brambory zbavte slupky, nakrájejte je na kostky a společně s hráškem vhoďte do hrnce.
Vše společně orestujte, po pár minutách přilijte zeleninový vývar, přidejte utřený česnek, sůl a pepř.
Jakmile budou brambory měkké, odstavte hrnec z plotny.
Celý obsah hrnce rozmixujte. Pro zjemnění polévky přilijte smetanu, opět hrnec vraťte na plotnu a nechejte projít varem.
Zbylých 100 gramů slaniny si opečte, abyste mohli ozdobit výsledné dílo. Toastový chléb nakrájejte na kostky a opečte na pánvi.
Ačkoliv by si na první pohled člověk řekl, že je hrášková polévka zcela dietní, opak je pravdou. Hrachová polévka totiž obsahuje velké množství sacharidů, zároveň je ale hrášková polévka plná vlákniny. Vláknina v potravinách přispívá například k detoxikaci těla.
Hrášková polévka: podrobný recept
Pokud chcete na přípravu polévky ze zeleného hrášku použít mražený hrášek, nechejte ho ve vlažné vodě rozmrznout. Pokud budete používat čerstvý hrášek, můžete se ihned vrhnout na následující krok.
Oloupejte cibuli a společně s 50 gramy slaniny ji nadrobno nakrájejte. V hrnci si dejte rozehřát tuk, na kterém následně osmahněte nakrájenou cibuli i slaninu.
Brambory zbavte slupky, nakrájejte je na kostky a společně s hráškem vhoďte do hrnce. Vše společně orestujte, po pár minutách přilijte zeleninový vývar, přidejte utřený česnek, sůl a pepř. Jakmile budou brambory měkké, odstavte hrnec z plotny.
Celý obsah hrnce rozmixujte. Pro zjemnění polévky přilijte smetanu, opět hrnec vraťte na plotnu a nechejte projít varem.
Zbylých 100 gramů slaniny si opečte, abyste mohli ozdobit výsledné dílo. Toastový chléb nakrájejte na kostky a opečte na pánvi.
Do hlubokého talíře nalijte polévku ze zeleného hrášku, přidejte slaninu, krutonky a oběd je zcela hotový, dobrou chuť!
Další polévkový skvost: dýňová polévka
Velkou výhodou tohoto druhu polévek je fakt, že bez problémů nahradí komplexní jídlo, žaludek totiž dostatečně zasytí. Navíc vhodně prohřejí organismus a doplní tělu potřebné tekutiny. Dalším skvělým receptem je dýňová polévka, na výběr máte hned z několika druhů.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 500.524 Kj
Bílkoviny | 3.68 g |
Sacharidy | 22.64 g |
Sacharidy z cukrů | 6.55 g |
Tuky | 1.37 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.13 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 3.57 g |
Vápník | 37.01 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot