Hráškový hummus

Hráškový hummus

Ingredience na 1 porci

Česnek0.5 stroužky
Hrášek čerstvý50 g
Olej olivový1 ml
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Cizrna ve slaném nálevu40 g
Pasta tahini10 g

V arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na  pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek,  římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková nebo citrónová šťáva!

Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme pestrou jarní variantu ne tak kořeněného hummusu – hráškového hummusu!

 

 

  1. Všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka.
  2. Pokud bude směs příliš hustá, zřeďte ji pár lžícemi vody oleje, nebo tahini pasty. Tahini pastu do hummusu přidávejte od 1PL dál společně s olejem podle požadované hustoty.
  3. Hummus okořeňte česnekem, citr. šťávou, solí a pepřem.
  4. Pomazánka se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnnému pečivu,  tortillám a nebo jako dresink do salátů.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 101.042 Kj

Bílkoviny0.65 g
Sacharidy1.74 g
Sacharidy z cukrů0.01 g
Tuky1.55 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.11 g
Vápník0.01 g
Gi0.15

Alergeny

  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.