Hrníčková kakaová bábovka s tvarohem

Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 270 g | |
Olej řepkový | 115 ml | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Cukr bílý | 170 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Holandské kakao | 20 g | |
Měkký tvaroh | 250 g | |
Cukr bílý | 20 g | |
Vanilkový pudink | 0.5 balení |
Postup bábovka
Smíchejte mouku, 1 hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, olej, mléko a 3 vejce.
Zvlášť si promíchejte tvaroh, 2 lžíce cukru a půl sáčku pudinkového prášku.
Polovinou kakaové směsi naplňte bábovkovou formu, přidejte tvarohovou náplň a zalijte ji zbytkem kakaové směsi.
Pečte ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, je bábovka hotová.
Bábovku před konzumací posypejte moučkovým cukrem.
Hrníčková bábovka s tvarohem se pyšní krásně vláčným těstem, které je chutné ještě několik dní po upečení. Bábovka z tvarohu či kakaová bábovka se dá upéct jak pomocí surovin odvážených klasicky váhou, nebo v přepočtu na hrníčky. Olejová bábovka s tvarohem se nejlépe připraví z měkkého tvarohu, což je ten v kostce, nikoliv v plastovém obalu. Pokud si chcete dopřát dietnější verzi olejové bábovky s tvarohem, nahraďte bílý cukr třtinovou alternativou.
Kakaová bábovka: přepočet ingrediencí na hrnečky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 4 vejce
- 1 pytlíček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce cukru
- 0,5 balení pudinkového prášku
Zdravá tvarohová bábovka vs. hrníčková bábovka s tvarohem
Ačkoliv oba tyto recept na bábovku obsahují jako hlavní ingredienci tvaroh, v několika bodech se přeci jenom odlišují. Zdravá tvarohová bábovka obsahuje navíc dávku proteinů, které své využití najdou především při budování svalové hmoty. Oproti tomu hrníčková bábovka s tvarohem je doplněná kakaem, které je sice velmi chutné, ale v kombinaci s dalšími ingrediencemi vzniká kaloricky náročnější pokrm. Zdravá tvarohová bábovka je navíc upečená se špaldovou moukou a třtinovým cukrem.
K obědu játrová omáčka
Pokud jste se již rozhodli, že si jako dezert upečete olejovou bábovku s tvarohem, nebo zdravou tvarohovou bábovku, měli bychom pro vás tip na obědové jídlo. Zaujmout by vás mohla játrová omáčka, která se úžasně hodí k rýži. Zvolit si můžete jak vepřová, tak i drůbeží játra. Výsledkem vám bude chutná játrová omáčka, která je i rychle připravená, a tak u plotny nestrávíte přebytečnou míru času.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 1014.2423 Kj
Bílkoviny | 6.93 g |
Sacharidy | 38.04 g |
Sacharidy z cukrů | 2.16 g |
Tuky | 6.57 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.71 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.39 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot