Recept na vláčný hrnkový perník na plech

Hrníčkový perník s marmeládou a kokosem

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká405 g
Cukr bílý250 g
Vanilkový cukr1 balení
Kypřící prášek do pečiva12 g
Vejce1 kus
Mléko polotučné125 ml
Olej slunečnicový17 lžic
Holandské kakao20 g
Kokos strouhaný10 g
Čokoláda 85% kakaa50 g
Meruňková marmeláda 70% ovoce50 g

Postup perník

1

Mouku, cukr, mléko, vanilkový cukr, holandské kakao, kypřící prášek, vejce a olej dejte do jedné mísy.

2

Všechny ingredience pečlivě promíchejte a vypracujte z nich těsto.

3

Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem.

4

Pečte v troubě předehřátě na 170 stupňů cca 20 minut.

5

Hotový perník potřete například meruňkovou marmeládou.

Co se týče tradičního dezertu, jakým je perník, receptů je nespočet. Tento hrníčkový perník s marmeládou a kokosem je náš osvědčený recept. Jednotlivé ingredience, například marmelády, je možné poupravit podle toho, co je zrovna po ruce. Můžete tím snížit i sacharidy obsažené v tradičním receptu. Třešničkou na dortu vláčného perníku je pak čokoládová poleva, milovníci dezertů z kokosu si mohou navíc perník posypat strouhaným kokosem.

Ať už si najdete jakýkoliv recept, perník oživí i strouhaná jablka, rozinky nebo oříšky. Perník je možné upravit i pro bezlepkovou dietu, dá se jednoduše připravit – stejně jako například palačinky zdravěji. Palačinky zdravěji například obsahují recept bez lepku či naopak zahrnují protein.

Rychlou variantou, která ušetří čas spojený s vážením jednotlivých ingrediencí, je hrníčkový perník. Na přípravu vláčného hrnkového perníku na plech si uvedené ingredience připravte v tomto množství:

  • Hladká mouka: 3 hrnky
  • Cukr krupice: 1,5 hrnku
  • Mléko: 1,5 hrnku
  • Olej: 1 hrnek
  • Kakao: 3 lžíce (podle chuti)
  • Zbylé ingredience podle seznamu

Hrníčkový perník s marmeládou a kokosem recept

Mouku, cukr, mléko, domácí vanilkový cukr (pokud nemáte domácí, postačí kupovaný), holandské kakao, kypřící prášek, vejce a olej přidejte do jedné mísy. Všechny ingredience pečlivě promíchejte a vypracujte z nich těsto. Poté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřátě na 170 stupňů cca 20 minut. Na hotový perník se kromě meruňkové marmelády skvěle hodí i rybízová nebo višňová a poleva z hořké čokolády. Polevu vkusně doplní hoblinky kokosu (v obchodech seženete přímo kokos strouhaný).

Jak zdravý je recept na perník

Verze perníku obsahující krupicový cukr je bohatá na sacharidy, proto si ho dopřejte pouze jednou za čas a jindy cukr nahraďte například medem nebo javorovým sirupem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 685.3623 Kj

Bílkoviny6.74 g
Sacharidy3.4 g
Sacharidy z cukrů21.56 g
Tuky6.71 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.91 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.45 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.