Hummus z avokáda a cizrny
Ingredience na 1 porci
Olej olivový | 1 ml | |
Avokádo čerstvé | 40 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Cizrna ve slaném nálevu | 100 g | |
Koriandr mletý | 1 špetka | |
Římský kmín | 1 špetka |
Cizrna je příkladem toho, že za málo peněz uvaříte skvělý oběd pro celou rodinu. Cizrna neboli římský hrách či garbanzo pochází z oblasti Středního východu a většina lidí ji má spojenou především s oblíbenou arabskou pochoutkou, s hummusem. Ukážeme vám netradiční kombinaci této arabské pochoutky s avokádem!
Avokádo se řadí mezi ovoce s nejnižším obsahem vody – jako banány nebo olivy. Dále avokádo obsahuje nejvíce železa a tuků v porovnání s ostatními druhy ovoce. Doporučujeme vyzkoušet také základní recept na hummus z cizrny, který je vyhledávanou pochoutkou.
Železo pomáhá proti anémii a doporučuje se konzumovat zejména těhotným ženám. Co se týče vysokého obsahu tuků, tak nemějte obavy, je dokázáno, že tuky z avokáda výrazně snižují hladinu cholesterolu.
- Všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
- Přidejte prví 1PL olivového oleje a pokud bude směs stále příliš hustá, zředíme olejem nebo vodou.
- Směs okořeňte římským kmínem, koridrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Hummus se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnnému pečivu, opečeným tortillám a nebo jako dresink do salátů.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 71.73 Kj
Bílkoviny | 0.31 g |
Sacharidy | 0.35 g |
Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
Tuky | 1.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.9 g |
Vláknina | 0.52 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot