Jáhelná kaše

Ingredience na 1 porci

Máslo5 g
Jablko120 g
Jáhly vařené30 g
Sůl1 špetka
Skořice5 g
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Mléko kokosové120 ml
Citronová kůra čerstvá5 g
Javorový sirup10 ml
Ořechy pekanové1 hrst
Vanilkový lusk1 kus

Jáhly jsou velmi zdravá potravina a skvěle se hodí také pro hubnutí. Obsahují velké množství vlákniny, která má blahodárné účinky na správné fungování střev. Mimo jiné patří mezi komplexní sacharidy, takže se do těla pomalu uvolňují, energie vám dlouho vydrží a mají minimální tendenci ukládat se do podkožního tuku. Jáhly jsou bohaté na zinek, železo, draslík a hořčík, které obecně ve stravě často chybí. A mají nízký glykemický index, tudíž jsou vhodné i pro diabetiky.

 

Jáhly spařte horkou vodou a dejte je do hrnce s kokosovým mlékem a ostatními ingrediencemi na kaši (špetka soli, lžička javorového sirupu, mletá vanilka). Přiveďte k varu a jemně táhněte za občasného míchání, dokud nebudou jáhly příjemně rozvařené na konzistenci kaše.

 

Mezitím z jablek odstraňte jádřinec, slupku a nakrájejte je na menší kostičky. Dejte je do menšího hrnce spolu s ostatními ingrediencemi (špetka skořice, špetka citronové kůry, trochu citronové šťávy,mletá vanilka, javorový sirup) a trochou vody a jemně vařte dokud nebudou tak akorát měkká.

 

Do mističek rozdělte kaši, přelijte vařenými jablky, přidejte hoblinku másla, orestované ořechy a můžete servírovat. Kdo chce, může si kaši ještě posypat trochou nastrouhané vysokoprocentní hořké čokolády.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 378.571 Kj

Bílkoviny1.03 g
Sacharidy3.17 g
Sacharidy z cukrů0.65 g
Tuky7.86 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.51 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina1.34 g
Sodík0.21 g
Gi44.5

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.