Jáhlové kuličky

Ingredience na 1 porci

Máslo5 g
Med včelí (7 g)0.5 lžičky
Rozinky20 g
Jáhly vařené35 g
Ořechy směs0.5 hrsti
Sůl0.5 špetky
Kokos strouhaný20 g
Kokos mletý5 g
Mléko kokosové135 ml

Jáhly spařte vroucí vodou – odstraníte tak hořkost. Následně je zalijte vodou nebo mlékem, přidejte špetku soli a pomalu za občasného míchání vařte, dokud nebudou měkké.

 

Poté je nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Mezitím spařte mandle a oloupejte je. Nebo můžete rovnou koupit loupané mandle, čímž si ušetříte práci.

Následně k vychladlým jáhlám přidejte nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo, med a sladidlo navíc podle vlastních preferencí.

 

Těsto pořádně promíchejte, pokud by se lepilo hodně na ruce, tak přidejte ještě trošku mletého kokosu.

Z připravené hmoty tvarujte kuličky s jednou mandlí uprostřed, které obalíte ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložte do košíčku.

 

pozn: Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a rychle by se měly sníst, nejsou bohužel příliš trvanlivé.

Ingredience na várku kuliček:

  • 150 g jáhel
  • 700 ml vody nebo mléka
  • špetka soli
  • 60 g nasekaných ořechů
  • 60 g rozinek
  • 60 g mletého kokosu
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce medu
  • další sladidlo podle chuti, nebo více medu
  • kokos na obalení

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 496.188 Kj

Bílkoviny1.27 g
Sacharidy8.06 g
Sacharidy z cukrů0.01 g
Tuky8.19 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.51 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina0.83 g
Vápník0.02 g
Gi65

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.