Jáhlové kuličky
Ingredience na 1 porci
Máslo | 5 g | |
Med včelí (7 g) | 0.5 lžičky | |
Rozinky | 20 g | |
Jáhly vařené | 35 g | |
Ořechy směs | 0.5 hrsti | |
Sůl | 0.5 špetky | |
Kokos strouhaný | 20 g | |
Kokos mletý | 5 g | |
Mléko kokosové | 135 ml |
Jáhly spařte vroucí vodou – odstraníte tak hořkost. Následně je zalijte vodou nebo mlékem, přidejte špetku soli a pomalu za občasného míchání vařte, dokud nebudou měkké.
Poté je nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Mezitím spařte mandle a oloupejte je. Nebo můžete rovnou koupit loupané mandle, čímž si ušetříte práci.
Následně k vychladlým jáhlám přidejte nasekané ořechy, rozinky (mohou být naložené v rumu), mletý kokos, máslo, med a sladidlo navíc podle vlastních preferencí.
Těsto pořádně promíchejte, pokud by se lepilo hodně na ruce, tak přidejte ještě trošku mletého kokosu.
Z připravené hmoty tvarujte kuličky s jednou mandlí uprostřed, které obalíte ve strouhaném kokosu (případně strouhaných oříšcích nebo kakau) a kuličku vložte do košíčku.
pozn: Hotové kuličky z jáhel by měly být uloženy v lednici a rychle by se měly sníst, nejsou bohužel příliš trvanlivé.
Ingredience na várku kuliček:
- 150 g jáhel
- 700 ml vody nebo mléka
- špetka soli
- 60 g nasekaných ořechů
- 60 g rozinek
- 60 g mletého kokosu
- 1 lžíce másla
- 1 – 2 lžíce medu
- další sladidlo podle chuti, nebo více medu
- kokos na obalení
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 496.188 Kj
Bílkoviny | 1.27 g |
Sacharidy | 8.06 g |
Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
Tuky | 8.19 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.51 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.83 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 65 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot