Játrová omáčka: vhodný recept k rýži

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Drůbeží játra | 100 g | |
Mouka hladká | 50 g | |
Voda | 1 sklenice | |
Cibule | 1 kus | |
Sůl | 3 špetky |
Postup játrová omáčka
Nadrobno nakrájejte cibuli a zpěňte na sádle.
K cibuli přidejte nakrájená játra a společně osmažte.
Po chvíli zalijte vodou a povařte.
Vzniklou omáčku zahustěte moukou s vodou.
Na závěr osolte a opepřete.
Játrová omáčka se ze všech příloh nejlépe hodí k rýži. Zvolit si můžete buď drůbeží, nebo vepřová játra, oba druhy chutnají velmi dobře. Kuřecí játra jsou krásně vláčná a měkká, proto se hodí je zařadit do jídelníčku lidem trpícím bolestmi zubů. Vládne-li u vás doma redukční dieta, vepřová játra byste z jídelníčku měli spíše vynechat. Zato ta drůbeží obsahují nízké procento kalorií. Nicméně jednou za čas si může zahřešit každý a játrová omáčka je opravdu chutná.
Játrová omáčka: podrobný recept
Jako první očistěte a oloupejte cibuli, kterou si nadrobno nakrájíte. Na pánev si dejte rozpustit tuk, jakmile se tak stane, přidejte k němu nakrájenou cibulku a zpěňte ji. Poté na pánev přidejte i nadrobno nakrájená játra. Osmažte společně cibulku i játra.
Po chvíli pánev zalijte vodou a na okamžik povařte. Vzniklou omáčku zahustěte směsí z vody a hladké mouky. Přidejte tolik vody či mouky podle toho, jakou konzistenci si přejete, aby měla výsledná játrová omáčka.
V této chvíli vše podle chuti osolte, opepřete a můžete podávat.
Nejlepší je podávat tuto omáčku k rýži, nicméně jako přílohu můžete zvolit i brambor či knedlík.
Co jste možná nevěděli o játrech
Játra lidskému tělu dodají potřebný vitamín A, D i B, především B12, tím efektivně předejdete chudokrevnosti. Kromě toho játra obsahují železo, železo v potravinách je důležité pro správné fungování organismu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 200.921 Kj
Bílkoviny | 1.28 g |
Sacharidy | 9.74 g |
Sacharidy z cukrů | 6.02 g |
Tuky | 0.32 g |
Vláknina | 3.03 g |
Vápník | 37 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot