Jednoduchá gulášová polévka z mletého masa

gulášová polévka z mletého masa gulášovka

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí mleté200 g
Cibule1 kus
Brambory200 g
Koření paprika mletá1 špetka
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Majoránka1 špetka
Česnek2 stroužky
Mouka hladká60 g
Olej slunečnicový1 lžíce

Gulášová polévka recept

1

Cibuli osmahněte na oleji, přidejte mletou papriku, zamíchejte a ihned přidejte mleté maso.

2

Maso za stálého míchání restujte.

3

Přidejte sůl, pepř, kmín. Zalijte vodou a vařte 30 minut.

4

Přidejte na kostky nakrájené brambory a utřený česnek. Povařte a zahustěte.

5

Zahustěte buď jíškou ze 4 lžic mouky a 5 lžic oleje, nebo mouku rozmíchanou ve vodě.

6

Gulášovku nechejte zvolna povařit, až tuk vystoupí na povrch.

7

Nakonec do gulášové polévky s párkem přidejte majoránku a dochuťte.

Hledáte-li využití pro mleté hovězí maso, recepty vás mohou přivést na nápad uvařit si gulášovou polévku, konkrétně tedy gulášovou polévku z mletého masa. Jednoduchá gulášová polévka z mletého masa, známá také jako gulášovka, patří mezi nejoblíbenější české recepty z hovězího masa. Gulášová polévka z mletého masa obvykle kromě masa obsahuje sladkou papriku, cibuli a majoránku. Často je v kuchařkách gulášová polévka z mletého masa označovaná jako gulášová polévka s bramborem nebo jako gulášová polévka s párkem. Ačkoliv jednoduchá gulášová polévka recept pochází z Maďarska, v české kuchyni se usídlil velmi rychle.

Hodí se gulášová polévka recept a jaterní dieta?

Pokrmy, jako je gulášová polévka z mletého masa, raději vynechte, pokud vám byla předepsána jaterní dieta nebo jiný speciální jídelníček. Jaterní dieta se nasazuje při onemocnění jater, avšak nemusíte se bát ji zařadit i pokud chcete svá játra preventivně podpořit. Jaterní dietou jim totiž ulevíte od každodenního zápřahu. V základu jaterní dieta spočívá v tom, že by se měl omezit hlavně alkohol a zpracované či příliš tučné potraviny. Naopak nejvíce byste měli do jídelníčku zařadit potraviny čerstvé, jako je zelenina, ovoce, libové maso a ryby či nízkotučné mléčné výrobky. Jednoduchá gulášová polévka tak může patřit k oblíbeným pokrmům, ale zdravotní diety ji zrovna nedoporučují.

Hlívový guláš vs. gulášová polévka s bramborem

Ačkoliv má tradiční gulášová polévka recept ve velké míře jasně stanovený, je možné si ho i přizpůsobit a připravit si tak vlastní verzi gulášové polévky s bramborem. Gulášová polévka recept v některých případech ani nemusí obsahovat hovězí maso. Velmi oblíbenými variantami jsou například gulášová polévka s párkem či hlívový guláš. Na ten budete pochopitelně potřebovat hlívu ústřičnou, dále cibuli, červenou papriku, majoránku, česnek, červenou cibuli, zeleninový vývar a další koření. Hlívový guláš krásně voní a obvykle nevadí ani lidem, kteří houby moc nemusí. Proto je právě hlívový guláš skvělým doplněním zdravého a pestrého jídelníčku.

Dalším tradičním receptem, který lze připravit i ve variantě bez masa, je vegetariánský boršč, často přezdívaný také jako „falešný boršč“. V základu je vegetariánský boršč stejný jako ten masový.

Recept na hovězí azu po tatarsku

Podobně jako gulášová polévka recept z hovězího masa je i azu po tatarsku pokrm připravovaný z hovězího masa, ke kterému se ze všeho nejvíce hodí jako příloha rýže. Pro zvýraznění chuti se do receptu na hovězí azu přidává kyselá okurka a setkat se můžete i s přídavkem rozinek. Největší rozmach azu po tatarsku na našem území byl zaznamenaný v období Československa, stejně jako v případě gulášovky. V této době se recept na hovězí azu po tatarsku připravoval snad v každé rodině, a to velmi často.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 522.544 Kj

Bílkoviny1.66 g
Sacharidy11.17 g
Sacharidy z cukrů6.03 g
Tuky0.37 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.05 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina3.04 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.