Jednoduchá znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží

znojemská

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Vepřová kýta600 g
Okurka kyselá6 kusů
Vejce vařené na tvrdo2 kusy
Hořčice plnotučná20 g
Sůl10 špetek
Pepř5 špetek
Slanina50 g
Zeleninový vývar1500 ml

Znojemská omáčka postup

1

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ve větším hrnci na slanině. Přidáme na kostky nakrájenou vepřovou kýtu a osmahneme.

2

Přidáme plnotučnou hořčici, sůl, pepř a podlijeme vývarem, následně přiklopíme a dusíme do měkka.

3

Přidáme kyselé okurky a vejce uvařené na tvrdo, vše pokrájené na kostičky. Pokud chceme omáčku hustší, zahustíme jíškou a krátce povaříme.

4

Dochutíme dle potřeby. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Původem znojemské omáčky je tradiční znojemská pečeně s hovězím masem, ke které se podávala omáčka z nakládaných okurek. Nicméně znojemská omáčka má u nás tak dlouhou historii, že zdomácněly i jiné varianty. A jednou z nich je právě znojemská omáčka s vepřovým masem, na kterou jsme připravili recept.

Dá se podávat jako znojemská s rýží nebo i s knedlíkem, záleží na chuti. Varianta s rýží je spíše dietní večeře, varianta s knedlíkem naopak patří mezi naše tipy na oběd, zejména pak ten nedělní. Jisté je to, že základem znojemské omáčky jsou nakládané okurky ve větším množství, než by kdo v omáčce čekal.

Znojemská omáčka je tedy lehce nakyslá a má svou specifikou chuť. Možná právě díky ní si získala takovou popularitu v našich krajích a dostala se na jídelníček každé restaurace s českou kuchyní.

Recept na tradiční znojemskou hovězí pečeni s rýží

Znojemská hovězí pečeně patří k pokrmům tradiční české kuchyně. Připravte si proto i tradiční recept na znojemskou hovězí pečení, a to buď s rýží, nebo knedlíkem, tyto dvě přílohy oblíbenou omáčku doplní nejlépe. Základem každé chutné znojemské pečeně jsou pečlivě vybrané, co nejvíce kvalitní ingredience.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 577.887 Kj

Bílkoviny8.04 g
Sacharidy12.63 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky5.81 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.65 g
Cholesterol0.86 g
Vláknina3.52 g
Sodík0.01 g
Vápník37.2 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Hořčice a výrobky z ní

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.