Jednoduchá znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Vepřová kýta | 600 g | |
Okurka kyselá | 6 kusů | |
Vejce vařené na tvrdo | 2 kusy | |
Hořčice plnotučná | 20 g | |
Sůl | 10 špetek | |
Pepř | 5 špetek | |
Slanina | 50 g | |
Zeleninový vývar | 1500 ml |
Znojemská omáčka postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ve větším hrnci na slanině. Přidáme na kostky nakrájenou vepřovou kýtu a osmahneme.
Přidáme plnotučnou hořčici, sůl, pepř a podlijeme vývarem, následně přiklopíme a dusíme do měkka.
Přidáme kyselé okurky a vejce uvařené na tvrdo, vše pokrájené na kostičky. Pokud chceme omáčku hustší, zahustíme jíškou a krátce povaříme.
Dochutíme dle potřeby. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.
Původem znojemské omáčky je tradiční znojemská pečeně s hovězím masem, ke které se podávala omáčka z nakládaných okurek. Nicméně znojemská omáčka má u nás tak dlouhou historii, že zdomácněly i jiné varianty. A jednou z nich je právě znojemská omáčka s vepřovým masem, na kterou jsme připravili recept.
Dá se podávat jako znojemská s rýží nebo i s knedlíkem, záleží na chuti. Varianta s rýží je spíše dietní večeře, varianta s knedlíkem naopak patří mezi naše tipy na oběd, zejména pak ten nedělní. Jisté je to, že základem znojemské omáčky jsou nakládané okurky ve větším množství, než by kdo v omáčce čekal.
Znojemská omáčka je tedy lehce nakyslá a má svou specifikou chuť. Možná právě díky ní si získala takovou popularitu v našich krajích a dostala se na jídelníček každé restaurace s českou kuchyní.
Recept na tradiční znojemskou hovězí pečeni s rýží
Znojemská hovězí pečeně patří k pokrmům tradiční české kuchyně. Připravte si proto i tradiční recept na znojemskou hovězí pečení, a to buď s rýží, nebo knedlíkem, tyto dvě přílohy oblíbenou omáčku doplní nejlépe. Základem každé chutné znojemské pečeně jsou pečlivě vybrané, co nejvíce kvalitní ingredience.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 577.887 Kj
Bílkoviny | 8.04 g |
Sacharidy | 12.63 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 5.81 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.65 g |
Cholesterol | 0.86 g |
Vláknina | 3.52 g |
Sodík | 0.01 g |
Vápník | 37.2 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Hořčice a výrobky z ní
Graf nutričních hodnot