Jednoduché domácí těstoviny recept

Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 250 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Sůl | 1 špetka |
Těsto na těstoviny
Na uklizenou pracovní plochu nebo do mísy prosejte mouku a vytvořte malý kopec.
Doprostřed kopce udělejte malou důlku a rozklepněte do ní vejce. Přidejte špetku soli.
Postupně začněte prsty nebo vidličkou přidávat mouku ze stran důlku do středu, dokud nezískáte těsto.
Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, lžíci po lžíci, dokud nedosáhnete správné konzistence.
Když máte hrubé těsto, začněte jej hnětat na pomoučené pracovní ploše. Hněťte těsto asi 5-10 minut, dokud není hladké a pružné.
Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte jej odpočívat asi 30 minut.
Recept na domácí těstoviny
Rozdělte odpočinuté těsto na menší části a pomocí válečku rozválejte každou část na tenký plát.
Podle představ můžete těsto nakrájet na široké proužky pro tagliatelle, tenké proužky pro tagliolini a podobně.
Přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu.
Těstoviny vařte asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Doba vaření se může lišit podle tloušťky těstovin.
Sceďte těstoviny a můžete je podávat s oblíbenou omáčkou.
Nadýchané, čerstvé a plné chuti – jednoduché domácí těstoviny mají nesporný půvab, kterému je těžké odolat. Přestože se může zdát, že je výroba domácího těsta na těstoviny složitá, opak je pravdou. S naším jednoduchým receptem se stanete mistrem vytváření nejen domácích špaget, které okouzlí jak rodinu, tak známé, zkrátka kohokoliv, kdo k vám zavítá na oběd. Takový recept na špagety carbonara, jehož základ tvoří jednoduché domácí těstoviny, je opravdu znamenitý.
Varianty receptu na domácí těstoviny
Těstoviny mohou mít nespočet různých tvarů. Od klasických, jako jsou v tomto případě domácí špagety a penne, po netradiční tvary, jako jsou farfalle nebo pappardelle. Každý tvar má své vlastní charakteristiky, které se hodí k různým druhům omáček a ingrediencí. Do receptu na domácí těstoviny se dají přidat různé přírodní ingredience, aby získaly zajímavé barvy, a zhotovit si tak například italský recept na špagety s omáčkou a mletým masem v barvách italské trikolóry. Třeba špenát pomůže těstu na těstoviny dodat zelenou barvu, rajčatové pyré červenou a kurkuma žlutou, chcete-li vyzkoušet i jiné barvy.
Jednoduché domácí těstoviny mohou být zdravější volbou než ty kupované, protože máte kontrolu nad použitými surovinami. Je tak možné zvolit kvalitní mouku a bio vejce. To může zvýšit nutriční hodnotu. Anebo vyzkoušejte recept na celozrnné těstoviny či špaldové těstoviny, se kterými taktéž vykouzlíte chutný recept na špagety carbonara.
Tipy na využití domácích špaget
Kromě tradičních rajčatových omáček můžete těstoviny podávat s omáčkami na bázi smetany, másla a bylinek nebo je servírujte s pestem z medvědího česneku. Kombinace s luštěninami, jako jsou fazole nebo čočka, může vytvořit výživný a bohatý pokrm k obědu či večeři. Také můžete k receptu na domácí těstoviny přidat různou zeleninu. Zeleninu, jako je špenát, cuketa, paprika nebo cherry rajčátka. Běžné či špaldové těstoviny jsou mimo jiné skvělým základem pro různé druhy mořských plodů. Těmi jsou krevety, mušle, chobotnice nebo losos. Nebojte se také experimentovat s různými druhy sýrů, ořechů a bylinek.
Vařené těstoviny si také můžete vychutnat v podobě salátů. Smíchejte je s různými druhy zeleniny a sýrů.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 334.671 Kj
Bílkoviny | 6.3 g |
Sacharidy | 1.2 g |
Sacharidy z cukrů | 0.02 g |
Tuky | 5.45 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot