Recept na lívance bez droždí a bez kynutí
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 270 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Cukr bílý | 48 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Olej slunečnicový | 3 lžíce |
Postup lívance bez droždí a kynutí
Všechny suroviny dobře promícháme.
Na pánvi necháme rozpálit trochu oleje a lžící do něj naléváme malé lívanečky.
Olej často doplňujeme a smažíme na mírném ohni.
Ochutíme hotové lívance marmeládou, tvarohem, šlehačkou či ovocem.
Recept na lívance bez droždí jsou rychlé, vděčné a velmi chutné. Nadělají spoustu parády a navíc nemusíte čekat hodiny než nakyne těsto. Droždí a zdlouhavé kynutí nám totiž nahradí prášek do pečiva. Recepty lívance jsou opravdu bezva, jelikož s lívanci si lze krásně vyhrát. Ke zdobení pak můžete přizvat i své děti a společně si vymyslet lívanečky recept desetkrát jinak. Například s čokoládou a banánem, tvarohem a lesním ovocem či marmeládou a šlehačkou. Chutnat budou však i samotné jen tak ke kávě nebo čaji. Pokud si hlídáte postavu, zkuste si připravit zdravé lívance. Recept na lívanečky, ať už jsou to zdravé lívance či s trochou té čokolády navíc rozhodně patří do pestrého jídelníčku a jednou za čas bychom si takovou sladkou tečku měli všichni dopřát. Recept na lívance bez droždí je prostě dobré mít vždy po ruce.
Zajímavostí, kterou jste možná nevěděli je, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít. A to proto, že se jedná o moučník z litého těsta. Na rozdíl od „amerických“ palačinek, jsou lívance více známé a tradiční v českých zemích. Lívance recept bez droždí však nejspíše vznikl o něco později v modernější době, kdy už nezbývalo vždy tolik času k vytvoření kynutého těsta. Recepty lívance jsou každopádně snadné a rychlé a potěší každého.
Recept na lívanečky pomocí hrnečku a lžíce
Nejste perfekcionisté a máte raději rychlost a jednoduchost? Tak to jsou lívance bez kynutí recept přesně pro vás. Navíc jsme připravili také seznam ingrediencí, které můžete pohodlně odměřit pomocí hrnečku a lžíce. Vše jasně a jednoduše, ať je pro vás lívanečky recept ještě přehlednější.
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce oleje
- olej na smažení
Jak udělat rychlé a nadýchané lívanečky recept
Všechny ingredience společně velmi dobře promícháme. Olej necháme na pánvičce rozpálit a polévkovou lžící vléváme malé lívanečky. Stačí opravdu lžíce, jelikož následně lívance dost nabydou. Olej doplňujeme podle potřeby tak, aby se nám lívanečky nepřipalovaly, ale zároveň ani neplavaly v oleji. Lívanečky pomalu a pozvolna smažíme na mírném ohni.
Lívanečky na závěr už jen pořádně vyšperkujeme a zároveň i ochutíme. K tomu můžeme použít naši fantazii a nespočet možností. Ať už zvolíte marmeládu, šlehačku, tvaroh, javorový sirup, tak nešlápnete vedle. Lívance se hodí také něčím posypat, ať už se jedná o výtečné jablečné lívanečky, anebo o lívance bez droždí. Můžete sáhnout třeba po mletých lískových oříšcích, loupaných mandlích, skořici, kakau či čokoládových hoblinkách. A na úplný závěr už jen trocha svěžesti. Přidejte čerstvé ovoce, nejlépe se hodí to lesní, jako jsou borůvky, maliny či jahody. Banánem však také nic nezkazíte. Máte-li rádi banán zkuste také tento recept kuskus na sladko. Ten se připravuje právě pomocí banánu, ale také medu a skořice. Takový pokrm určitě ocení vaše děti, ale kuskus na sladko může být i výborným sladkým hlavním chodem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 614.9823 Kj
Bílkoviny | 6.34 g |
Sacharidy | 2.45 g |
Sacharidy z cukrů | 1.06 g |
Tuky | 5.47 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.03 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot