Kakaový korpus na dort recept
Ingredience na 1 porci
Vejce | 5 kusů | |
Cukr bílý | 150 g | |
Mouka hladká | 120 g | |
Holandské kakao | 30 g | |
Olej slunečnicový | 5 lžic | |
Sůl | 1 špetka |
Postup korpus
Vymažte i vysypte dortovou formu, a to důkladně, nezapomeňte ani na stěny.
Na nejvyšší možný stupeň vyšlehejte bílky se špetkou soli, těsně před koncem po částech přidávejte cukr.
Do vyšlehaného, hotového sněhu pomalu zašlehávejte i žloutky s olejem.
Po vyšlehání opět po částech přisypejte mouku a kakao, vařečkou vše promíchejte.
Hotové, jednotné těsto nalijte do připravené dortové formy a pomocí stěrky ho urovnejte.
Těsto vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte zhruba 40 minut.
Hotový korpus nechejte trochu vychladnout, poté ho opatrně vyndejte z dortové formy a obraťte spodkem vzhůru.
Kakaový korpus je příjemnou obměnou klasického světlého korpusu. Pokud budete pečlivě dodržovat všechny uvedené kroky, podaří se vám vykouzlit krásně nadýchaný kakaový korpus, se kterým pak můžete upéct ještě o chlup lepší dorty. Korpus na dort si můžete udělat i v oříškové verzi, jednoduše kakao nahradíte mletými ořechy. Zda je čokoládový korpus dostatečně upečený, poznáte podle zapíchnutí špejle. Pokud se na ni těsto nalepí, znamená to, že korpus ještě pořádně upečený není.
Kakaový korpus, nebo recept na piškotový korpus
Další možností pro dortový základ je kromě receptu na čokoládový korpus i recept na piškotový korpus. Piškotový základ je o hodně snazší, jelikož smícháte pouze vejce, cukr, mouku, kypřicí prášek do pečiva a takto umíchané těsto nalijete do dortové formy. Výhodou receptu na piškotový korpus je i to, že ho díky potravinovému barvivu můžete zhotovit v téměř jakékoliv barvě. Z tohoto důvodu je recept na piškotový korpus úžasný pro všechny dětské, tematické oslavy.
Sacharidy v potravinách
Je samozřejmé, že jak korpusy na dort, tak celkové mistrovské dílo obsahují sacharidy. Sacharidy v potravinách nejsou příliš vyhledávanými, jelikož se podílejí na ukládání tukových zásob. V tomto případě hovoříme o jednoduchých cukrech. Jak se jich zbavit? Neznamená to, že si musíte odpustit všechny sladké dobroty. Pokud se však do jejich konzumace pustíte, je vhodné sacharidy v potravinách vyvážit pravidelným cvičením a podpořit dostatečným pitným režimem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 620.549 Kj
Bílkoviny | 6.51 g |
Sacharidy | 2.38 g |
Sacharidy z cukrů | 1.08 g |
Tuky | 5.56 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.62 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.36 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot